IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет европейски държави готвят въвеждането на данък върху финансовите транзакции

Страните ще използват процедурата за засилено сътрудничество, за да разработят налога, съобщи германският финансов министър

21:11 | 22.06.12 г. 4
Десет европейски държави готвят въвеждането на данък върху финансовите транзакции

Германия ще работи с още няколко държави от Европейския съюз (ЕС) за въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, съобщи днес германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

По думите на Шойбле общо 10 европейски държави са готови да използват процедурата за засилено сътрудничество, за да разработят налога, на който се противопоставят Великобритания и други страни, някои от които членки на еврозоната.

Засиленото сътрудничество изисква най-малко 9 страни от ЕС се съгласят да работят по предложението. Франция, Италия и Испания застават зад Германия в инициативата, каза германският канцлер Ангела Меркел след среща с лидерите на другите три държави в Рим.

Анализатори изчисляват, че приходите от данъка върху финансовите транзакции може да достигнат 50 млрд. евро на година в зависимост от броя на страните, които го приложат.

Предвижда се постъпленията от налога да се ползват за финансирането на различни инициативи, включително и създаването на фонд за финансиране на “лоши” банки.

“Моето впечатление е, че доста голям брой държави-членки на ЕС принципно подкрепят предложението за въвеждането на данък върху финансовите транзакции”, каза Волфганг Шойбле след среща на финансовите министри на държавите от ЕС в Люксембург.

Дания, която държи ротационното председателство на ЕС, се опитваше в продължение на месеци да посредничи за постигането на споразумение за налога, но призна днес, че въвеждането му във всички държави от Еврообщността не е възможно.

Досега дебатът за въвеждането на налога е съсредоточен върху един проект, написан от Европейската комисия. Предложението на Брюксел предвижда да бъде въведен данък върху търговията с акции, облигации и деривати, от което могат да се очакват постъпления до 57 милиарда евро на година.

Противниците на данъка обаче изтъкват, че той може да навреди на икономиките на държавите, които го приемат. “Мислех си, че искаме да привличаме бизнеса, а не да го отблъскваме”, коментира в тази връзка финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн, цитиран от АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Ххахаха,естествено Великобритания и САЩ са против защото спекулантите са там.Мисля, че Меркел дава много силен отпор срещу банковото лоби и финансовите спекуланти.Меркел се гласи да фалира Банкия, а финландците искат да придобиват дял и да управляват кредитираните от тях банки.Все лоши неща за банкерите.А с въвеждането на данъка върху финансови транзакции, търговията с токсични деривати от второ ниво (опции, фючърси и т.н.) няма да изглежда така привлекателна и толкова разрушителна за реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
eldred
преди 12 години
Европа в действие: налагаме всеобщ данък на банките и после даваме пари на некадърните банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
toto 2
преди 12 години
Общо взето голяма глупост ,която ще отвори работа само на чиновниците ,но няма да стимулира бизнеса ,даже напротив..Ако целта е да се намалят спекулантите едва ли ще им се отрази ,че те не работят със собствени пари или ще отидат в Азия например :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Balthazar
преди 12 години
Напълно съм съгласен с финансовия министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още