IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е била държавата с най-евтини стоки в ЕС през 2011 г.

Най-малки разлики в цените между отделните страни са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки", констатира Евростат

13:01 | 22.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
България е била държавата с най-евтини стоки в ЕС през 2011 г.

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други.

Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Евростат за пореден път пишат статистика, която са сънували предната нощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Ами ако погледнем числата за България - осреднено 51% от ЕС (храна и безалкохолни - 67%, алкохол и цигари - 64%, облекло - 75%, потр. техника - 92%, автомобили - 83%, хотели и ресторанти - 45%) - колко е делът на кръчмите, ресторантите и хотелите в разходите на българина. Явно доста голям са го дали от Евростат! та чак толкова да ни смъква общото ценово равнище. Струва ми се, че резултатите са на база "хвърлено зарче".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
В Евростат работят пълни "рипортинг мънки-та". Числата никак не се връзват с реалността. Не говоря за България. Вече 2 години се подвизавам в централна Европа и В4 (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) са ми пределно ясни в ценово отношение. При всички случаи хранав Унгария с обезценен форинт не е еднаква по цени със Словакия (15% надута местна валута преди влизането в Еврозоната през 2009г). Плюс това не мога да си представя как в Испания храна и безаклкохолни напитки могат да бъдат по-скъпи от Естония или прибалтиките. А най-смешно е като погледнете общо ценово ниво на Франция - 111% от средното за ЕС - по групи стоки и услуги те нямат нещо което да е повече от 109% - как така осреднено става 111?http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-22062012-AP/EN/2-22062012-AP-EN.PDFИли Евростат работи по гръцки (селективна статистика) или там наистина работят хора, които не мислят с главите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още