IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ настоява за създаването на европейски банков и фискален съюз

Лагард призова да се подготви общоевропейска схема за гарантиране на депозитите

10:38 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ настоява за създаването на европейски банков и фискален съюз

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова лидерите на еврозоната да обмислят възобновяването на изкупуването на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише FT.

Въпреки, че Германия отдавна се противопоставя на подобна мярка, Лагард посочи, че „МВФ е загрижен от допълнителното напрежение в европейския банков сектор и правителствата на периферните държави“.

Тя предупреди също така, че дългосрочните мерки, обмисляни от лидерите на Европейския съюз (ЕС) седмица преди срещата им, са недостатъчни, за да бъде подкрепено еврото.

„МВФ вярва, че решителното преминаване към пълен европейски паричен съюз следва да бъде затвърдено, за да се възстанови доверието в системата, защото в момента жизнеспособността й е поставена под съмнение“, коментира Кристин Лагард.

Тя призова също така да се подготви общоевропейска схема за гарантиране на депозитите и постепенно да се обедини дълга на държавите от еврозоната.

МВФ и международните лидери оказват все по-силен натиск върху германския канцлер Ангела Меркел да действа спешно и да се съгласи с осъществяването на структурни реформи, които да подпомогнат икономическия растеж.

Берлин засега се противопоставя на идеята за директна рекапитализация на банките със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната и настоява спасителните заеми да се предоставят на националните правителства, за да бъде гарантирано тяхното изплащане.

Тези заеми обаче водят до утежняване на дълговото бреме. Лихвите по дългосрочните облигации на Испания достигнаха рекордно високи нива, след като стана ясно, че страната ще получи 100 млрд. евро за спасяване на банките.

Испанските власти вчера съобщиха, че ще се нуждаят от над 62 млрд. евро за рекапитализация на банките, но председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер отвърна, че не Мадрид, а Европейският съюз ще реши колко средства да излее в испанския банков сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още