IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът сред европейските инвеститори надделя в края на сесията

Инвеститорите не получиха QE3, което искаха, коментира анализатор

19:24 | 21.06.12 г.
<p>
	<em>Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се понижиха в четвъртък, след като песимизмът на инвеститорите надделя в самия край на сесията въпреки успешния аукцион в Мадрид и слабия спад на новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,51% до 248 пункта след 4 предни дни на печалби.

По-рано днес испанското правителство продаде облигации за 2,2 млрд. евро с различен матуритет, надхвърляйки заложения рейндж от 1 млрд. до 2 млрд. евро.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните испански ДЦК се понижи с 21 базисни пункта до 6,52%.

Новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ през изминалата седмица се понижиха с 2000 до 387 хил. Икономисти участвали в проучване на MarketWatch очакваха молбите да се понижат до 385 хил.

След като първоначално Wall Street отвори на зелена територия, при затварянето на европейските борси щатските индекси също се обагриха в червено.

През последните дни европейските индекси се повишиха на фона на очакванията, че централните банки ще предприемат съвместни действия за овладяване на дълговата криза и в подкрепа на икономическия растеж. Инвеститорите се бяха фокусирали върху резултата от срещата на Федералния резерв (Фед), приключила късно в сряда.

Фед не оправда пазарните очаквания и се въздържа от нов кръг вливане на ликвидност. Вместо това щатската централна банка разшири програмата си за замяна на краткосрочни с дългосрочни облигации с 267 млрд. долара до края на 2012 г. Програмата известна като „Операция Туист“ трябваше да приключи в края на този месец.

„Инвеститорите не получиха QE3, което искаха“, казва Оливър Уилямс от Octopus Investments.

Очакванията за по нататъшни действия на  централните банки в Европа и особено на Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) могат да предизвикат краткосрочна зелена вълна, допълва Уилямс.

През юни индексът на мениджърските поръчки в еврозоната остана без промяна на рекордно ниски за последните 36 месеца нива, разкриват предварителни данни на Markit.

Британският FTSE 100 изгуби 0,99% до 5566 пункта след слабо представяне на компаниите за добив на ресурси. Секторът беше повлиян от отслабването на бизнес активността в Китай. Според предварителните данни на HSBC през юни индексът на мениджърските поръчки в страната е достигнал 7-месечно дъно.

Междувременно в медиите се появи информация, че Moody’s Investors Service е на път да понижи рейтингите на няколко водещи британски банки по-късно тази вечер.

Във Франция CAC 40 се раздели с 0.39% до 3114 пункта.

DAX 30 във Франкфурт се понижи с 0,77% до 6343 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още