IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще иска двугодишно удължаване на срока за постигане на бюджетните цели

В програмата на новото правителство ще бъде включено и искането за удължаване на периода, в който се изплащат помощите за безработни

16:52 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще иска двугодишно удължаване на срока за постигане на бюджетните цели

В отговор на огромния обществен натиск за смекчаване на условията по спасителната помощ, новото гръцко правителство се очаква да помоли международните кредитори на страната за още 2 години, в които да постигне финансовите цели, но по този начин рискува конфликт с партньорите си от еврозоната, съобщи Ройтерс.

Представител на малката партия Демократична левица, която заедно с победилата в изборите дясноцентристка партия Нова демокрация и левоцентристите от ПАСОК преговаря за съставянето на новото правителство, присъствал на разговорите преди обявяването на кабинета, заяви, че отлагането на крайния срок за постигане на целите и удължаване на срока за получаване на помощи за безработни ще бъдат ключови елементи в политическата програма на новото правителство.

Политическото споразумение ще доведе до трудни преговори с партньорите и по-специално с ковчежника на еврозоната - Германия, която предложи смекчаване, но не и радикални промени в сроковете по втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро, съгласуван през март, който помага на Атина да избегне фалита.

Източникът на Ройтерс е посочил също, че програмата призовава за предоговаряне на условията, за да се осигури двугодишно удължаване на срока за понижаване на бюджетния дефицит на Гърция до 2,1% от 9,3% през 2011 г., който в момента е до края на 2014 г.

Гръцки представители вече заявиха, че ако бъде утвърдено, удължаването на срока ще изисква допълнително финансиране от чужбина в размер на 16-20 млрд. евро.

Правителството ще поиска и удължаване на изплащането на помощи за безработни до 2 години от настоящата една година, за да предложи помощи и на самонаетите без работа и за да ограничи уволненията в публичния сектор, добавя източникът на Ройтерс.

Документът трябва да бъде представен за одобрение на среща на партийните лидери, която ще се проведе след обявяването на състава на новото правителство, отбелязва той.

Investor.bg ще награди с два билета за  фестивала Sofia Rocks (7-8 юли 2012 г.) двама от нашите читатели, които изпратят статия по темата Гърция на info@investor.bg. И така – очакваме вашите мнения за изборните резултати и дали Гърция ще успее да сформира правителство, което да спази поетите ангажименти. Отговорите ще събираме до 24 юни, а кои ще са щастливците с безплатни билети за Sofia Rocks ще разберете на 25 юни. Успех!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още