IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата увеличава пропастта между бедни и богати в еврозоната

Орязването на разходи е довело до спад в потреблението и относителното богатство на домакинствата в засегнатите от икономиите държави

17:17 | 20.06.12 г. 1
Кризата увеличава пропастта между бедни и богати в еврозоната

Неволите около финансовата криза водят до все по-голяма разлика между потреблението на бедни и богати в еврозоната. В страните, които са потърсили помощ от международните кредитори, потреблението се отдалечава от стойностите в държавите, които имат стабилен бюджет и не изпитват подобни проблеми, пише MarketWatch.

В рамките на еврозоната домакинствата в Гърция, Ирландия, Португалия и Испания отчитат относителен спад в потреблението на стоки и услуги през 2011 година, докато в Германия, Австрия и Финландия е отчетено увеличение. Това показват данните от годишния доклад на Евростат за относителното ниво на потребление на домакинствата спрямо това във всички страни от Европейския съюз (ЕС).

От доклада ясно се вижда, че пакетите за орязване на разходи и увеличаване на данъците са се отразили негативно на потреблението в страните, които са ги въвели.

Данните на Евростат представляват оценка на брутния вътрешен продукт на глава от населението, коригиран с ценовите различия между отделните държави. Така е изведено средно ниво на потреблението, което се приема за база от 100 пункта. На тази основа са направени изчисленията за различните страни.

От изследването става ясно, че относително най-богатата страна в ЕС е Люксембург. Там брутният вътрешен продукт на глава от населението е 274% от средното за съюза. Втората страна е Холандия със 131%, следвана от Австрия със 129%.

На дъното на класацията е България с брутен вътрешен продукт на глава от населението от 45% от средното за ЕС. Преди нас са Румъния и Латвия съответно с 49% и 58%.

От Евростат предоставят данни и за действителното потребление на гражданите (Actual Individual Consumption - AIC). Те се сматат за по-адекватен измерител на потребяваните в отделните държави стоки и услуги.

Разликата между този показател и БВП на глава от населението е, че в първия показател се включват и потребяваните от населението държавни услуги, като здравеопазване и обучение, докато във втория попадат единствено данните за действително направените разходи.

На база AIC най-богатата държава отново е Люксембург със 150% от средната за ЕС стойност. На второ място обаче е Германия със 119%, а на трето – Великобритания със 118%. За 100% в този случай е приета сумата от 18 хил. евро, пише MarketWatch.

Дъното на класацията отново е за България с 44% от средното за ЕС ниво, а тройката на относително най-бедните държави се допълва от Румъния и Латвия със съответно 47% и 56% от средната за ЕС стойност. За последната година в България е отчетено увеличение с два процентни пункта.

В следствие на кризата AIC в Гърция се е свил от 101% от средното за 2010 година до 94% през миналата. При Испания понижението е от 95% до 94%, при Португалия – от 84 до 82%, а при Ирландия – от 102% до 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Аз мисля, че "обеднелите" въпреки това трябва да продължават да купуват Германски прахосмукачки и BMW-та, защото иначе там ще настане безработица. А, Германците ката нямат пари, кой ще дава заеми на бедните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още