IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 подкрепи изграждането на европейски фискален съюз

Държавите от еврозоната обещаха да предприемат нужните стъпки за задълбочаването на фискалната и банковата интеграция

09:16 | 20.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на Г20 очакват резултатите от срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои през следващата седмица.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Г20 очакват резултатите от срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои през следващата седмица. Снимка: Ройтерс

Европа спечели подкрепата на лидерите на 20-те най-големи световни икономики за амбициозна промяна на еврозоната и изграждането на устойчив фискален съюз по време на срещата им в Лос Кобос, Мексико, предаде Ройтерс.

За осъществяването на ключовите реформи и бързото вземане на важни решения от седмици се засилва и натискът на пазарите върху европейските лидери.

Европа смята да работи по конкретни стъпки за интегриране на банковите си сектори, за да прекъсне омагьосания кръг, в който изпаднаха силно задлъжнелите държави от еврозоната – да спасяват банки и да трупат още дългове.

В комюнике държавите от европейския валутен блок обещаха да предприемат всички мерки и да осъществят нужните политики за запазване на съюза.

“Европа също така възнамерява да разгледа конкретни стъпки за преминаването към по-интегрирана финансова архитектура, включително общ банков надзор, рекапитализация на банките, ликвидацията на фалирали банки и гаранции за банковите вложители”, посочва се в декларацията.

“В комбинация с мерките за повишаване на фискалната дисциплина и мерките за подпомагане на растежа това са важни стъпки към по-голяма фискална и икономическа интеграция", пише още в документа.

По време на срещата Италия настоя отново да започне да се изкупува дълг на задлъжнелите държави, за да се облекчи дълговото им бреме и да се понижат разходите по обслужването на заемите им. Френският президент Франсоа Оланд поясни, че предложението също ще се обсъжда на срещата на върха на Европейския съюз в края на месеца.

Американският президент Барак Обама заяви, че чувството на нетърпение сред европейските лидери е ясно и те знаят какви стъпки са необходими, за да се пресече ескалиращата дългова криза.

“Всяка стъпка на Европа към по-нататъшна интеграция е важна и е много по-добре от разпад на еврозоната”, коментира Обама.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че осъществяването на  фискален и банков съюз ще подкрепи общата валута и ще помогне за възстановяване на икономическия растеж, както и ще занижи болезнено високите разходи по заемите на задлъжнелите държави.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард също приветства напредъка, като коментира, че са “засадени семената на възстановяването”.

Лидерите на Г-20 сега очакват срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои през следващата седмица. Очаква се на нея европейските лидери да поставят  началото на дългия процес на по-дълбока интеграция между държавите, като се започне със създаването на европейски банков съюз.

Европейските лидери обаче се изправят пред сериозно предизвикателство – да убедят пазарите в шансовете да се осъществи задълбочената интеграция на европейските страни.

Освен това остават рисковете от ситуацията в Испания, след като лихвите по дългосрочния дълг на страната надвишиха ключовата граница от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 12 години
Не виждам нито Боко нито Цецо на снимката Да не би някъде по назад да е плевнелиев -все пак ние3 сме отличниците в възхода на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 12 години
Вярвате ли ,че тези "лидери "могат нещо да направят .?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Производителите от развиващите се страни продаваха на тия от развитите . Просто номера - дай да произвеждаме евтино в Китай и да продаваме на все повече затъващият в дългове Запад вече няма да минава . Сега така наречените "развиващи се" страни ще трябва малко да се понапънат за собственото си благосъстояние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Споко! Ще влошат състоянието на развиващите се икономики. Там и без друго малко им трябва да излязат на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Могат да прливат от една банка в друга и това да става дори незабелязано , но какво ще направят когато капиталите започнат да напускат Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още