IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси игнорираха негативните новини

„Изборите в Гърция не ни накараха да скочим от радост, но поне няма ескалация на страховете“, казва търговец

19:52 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси игнорираха негативните новини

Надеждата за нови финансови инжекции и бързо сформиране на правителство в Гърция накараха брокерите на европейските борси да загърбят негативните икономически новини, предаде Bloomberg.

Икономическите очаквания в Германия през юни се понижиха в най-голяма степен от почти 14 години, отразявайки схващането, че парламентарните избори в Гърция в неделя са осигурили само кратък отдих за „все още рискованото“ положение в еврозоната, съобщава германският Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung - ZEW), цитирани от MarketWatch.

Испанското министерство на финансите днес плати най-високата средна доходност от въвеждането на еврото по емисия 12-месечни съкровищни бонове в ключов аукцион за апетита на инвеститорите за ценни книжа на страната, която според мнозина скоро ще бъде принудена да се обърне за спасителна помощ към международните кредитори.

Въпреки това участниците на пазарите се надяват централните банки да предоставят свежа финансова инжекция. „Свежите пари са добре дошли, но няма да решат сами проблема“, казва търговец. „Затова и смятам, че това рали на надеждата ще се срине“, смята обаче трейдър.

Внимателно участниците в търговията проследяват и опитите на гръцките политици да сформират правителство. „Изборите в Гърция не можаха да ни накарат да скочим от радост, но спомогнаха да няма ескалация на страховете“, казва Оливър Рот от Close Brothers Seydler.

Dax приключи търговията си до 6363 пункта – ръст от 1,8 на сто. Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 добави 1,6% към стойността си до 248,27 пункта, а във Великобритания FTSE 100 напредна с 1,7% до 5 586,31 пункта, докато във Франция CAC 40 също нарасна с 1,7 на сто. 

Акциите на MAN отново поскъпнаха с 3,38 на сто. Търговците се надяват на нови сделки за акции на МAN от страна на акционера Volkswagen (VW). Книжата на VW поскъпнаха с 1,40 на сто.

След добрите данни на американския конкурент Oracle се повиши цената на акциите на германския SAP – с около 2 на сто.
Акциите на летищния оператор Fraport поскъпнаха с 3,40 на сто до 42,23 евро след увеличение на рейтинга от страна на JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още