IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на българската строителна продукция е по-висок от общоевропейския

Евростат отчита, че годишният ръст на строителната продукция у нас през април е бил 3,9%, докато в ЕС е отчетен спад от 5,1%

13:50 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на българската строителна продукция е по-висок от общоевропейския

През април ръстът на строителната продукция в България изпреварва повишението при строителната продукция в Европа, показват данните на Евростат.

Европейската статистическа служба отчита, че през четвъртия месец на годината месечното увеличение на строителната продукция у нас е 0,2%, а годишното – 3,9%, докато за еврозоната е отчетен спад от съответно 2,7% и 5%, а за Европейския съюз – намаление от съответно 6,6% и 5,1%.

Темповете на ръст на българския строителен сектор обаче далеч не са сред най-бързите в Европа. Според Евростат най-силен месечен ръст на строителната продукция е регистриран в Румъния (11,5%), следавна от Франция (2,3%) и Полша (1,9%).

Най-голямото годишно увеличение на строителната продукция е отчетено отново в Румъния (22,8%), Полша (9,7%) и Швеция (2,3%).

На другия полюс е строителната продукция в Италия и Словакия, където е измерен годишен спад от по 15,1%. Следват ги Испания (-14,6%), Португалия (-14,3%) и Словения (-14,1%).

Най-голямо понижение на строителната продукция през април на месечна база е регистрирано във Великобритания (-18,1%), следвана от Словения (-9,3%), Португалия (-6,7%) и Германия (-6%).

От Евростат отчитат задълбочаване на спадовете през април и при сградното, и при гражданското и инженерно строителство като цяло за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още