IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Вероятността Гърция да напусне еврозоната остава между 50% и 75%

Малко вероятно е страната да изпълни условията по спасителната помощ заради мощната опозиция на СИРИЗА, смятат анализаторите на банката

11:14 | 19.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Citigroup: Вероятността Гърция да напусне еврозоната остава между 50% и 75%

Вероятността Гърция да напусне еврозоната през следващата година – година и половина остава между 50% и 75%, дори след като проевропейските партии спечелиха мнозинство на парламентарните избори в неделя, смятат анализаторите на Citigroup Global Markets.  

Консервативната „Нова демокрация“ спечели изборите пред радикалната лява коалиция СИРИЗА и социалистите от ПАСОК. Най-вероятно изглежда формирането на коалиционно правителство между „Нова демокрация“ и ПАСОК, които подкрепят спасителното споразумение с ЕС.

„Първоначалните реакции в ЕС приветстваха резултатите от изборите, но дадоха да се разбере, че новото гръцко правителство е малко вероятно да издейства промяна в условията на настоящата спасителна програма за страната. Така нашите прогнози за евентуално излизане на страната от еврозоната остават непроменени“, заявяват от Citigroup.

„Въпреки, че изгледите „Нова демокрация“ да състави правителство снижават рисковете от напускане на еврозоната в непосредствено бъдеще, заради голямата роля на СИРИЗА в парламента и силата й да организира улични протести срещу допълнителни фискални рестрикции и дълбоки структурни реформи, смятаме, че е малко вероятно Гърция да изпълни Меморандума с условията по спасителната помощ за страната на стойност 130 млрд. евро, който бе съвсем леко изменен.“

Меморандумът постановява, че Гърция трябва да намали дълговете си чрез болезнени фискални рестрикции, като намали бюджетния си дефицит до под 3% от БВП до 2014 г.

Германският външен министър бе цитиран вчера да казва, че страната му би могла да даде на Гърция малко повече време, за да вкара бюджетния си дефицит в рамките на изискванията на еврозоната, но по-късно говорител на немския канцлер Ангела Меркел постави под съмнение коментарите на министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
watergateory
преди 12 години
нали трябва да се разписват по медиите отвреме-навреме, за да се вижда името на банката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
toto
преди 12 години
Тези от сити Груп пък отдавна трябваше да са напуснали Бизнеса... Добре че държавата ги купи! Но продължават да дават оценки за другите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още