IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд с проект за стимулиране на ръста в ЕС на стойност 120 млрд. евро

Средствата, които трябва да бъдат насочени към мащабни проекти в енергетиката и биотехнологиите, ще дойдат от структурните фондове на ЕС и от ЕИБ

10:22 | 18.06.12 г. 5
Оланд с проект за стимулиране на ръста  в ЕС на стойност 120 млрд. евро

Френският президент Франсоа Оланд е представил през миналата седмица пред европейските политици свой проект за стимулиране на икономическия ръст в Европейския съюз, за който ще бъдат нужни около 120 млрд. евро, съобщи френският седмичник Journal du Dimanche, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Френското издание се е сдобило с копие от 11 страници на т. нар. „Пакт за ръст в Европа“.

„В навечерието на насрочената за 28 и 29 юни среща на високо равнище на ЕС в Брюксел Оланд е изпратил за запознаване до много политици, включително на германския канцлер Ангела Меркел“, този документ, пише  Journal du Dimanche.

За активизиране на икономическия ръст и за борба с безработицата френският лидер предлага да бъдат развивани мащабни проекти в области като например енергийните системи, възобновяемите енергийни източници и биотехнологиите.

„Европейският съвет трябва да вземе решение още през юни дали да има мерки за стимулиране на ръста на стойност 120 млрд. евро, ефектът от които ще бъде забелязан веднага“, цитира френското издание Оланд.

По думите на френския президент „те трябва да бъдат разработени до края на текущата година, при това трябва да бъде въведен данъкът върху финансовите транзакции“. „Накрая те трябва да бъдат съпроводени от програми, насочени към подобряване на стандарта на живот на трудещите се, на първо място подкрепящи младежите“, добавя той.

Средствата за финансиране на „пакта за ръст в Европа“ се предлага да бъдат набрани от 3 източника, уточняват от Journal du Dimanche.

На първо място трябва да бъдат включени структурните фондове на ЕС, които да отпуснат 55 млрд. евро. Европейската инвестиционна банка на свой ред би могла да отпусне около 60 млрд. евро - „заем, който ще бъде насочен към реализирането на инфраструктурни проекти“.

Още 4,5 млрд. евро могат да бъдат набрани от т. нар. „проектни облигации“ - колективни заеми от няколко страни в ЕС, които да бъдат насочени към финансирането на големи инвестиционни договори.

Според френското издание Оланд се е обявил и за „емитирането на еврооблигации с по-дълъг срок на погасяване на сума до 10 млрд. евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Дали е възможно Мистър Оланд-Ципрас да иска да завлече ЕС толкова, че в един прекрасен момент Германия да не може да каже "не" на Еврооблигациите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Вярно бе, а аз се чудех защо думите му ми звучат толкова познато. Той говори точно като ръководител от времето на развития социализъм." Мащабни проекти". Едно време всички проекти бяха все мащабни. Развитието винаги беше "ускорено". Най-после май намерихме правилния човек. Както се казваше в един сръбски виц от времето на соца : НАЙ-ПОСЛЕ партия е намерила правилан *** към преустройството. Ама до сега всички пътища беа се правилни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много си прав. Този има много да се учи от нашата история. Ето още едно нещо което са казали българите (по-точно политическия елит преди 25 години):Дайте да дадем другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Не забелязвате ли, че всичките програми за спасяване са такива. Дайте да похарчим едни пари. Що се отнася до самите мерки, цитирам " те трябва да бъдат разработени до края на текущата година". Значи човека хабер си няма за какво трябва да се похарчат тези пари. Знае само, че трябва да се похарчат и толкоз. Като че ли е спал от 2008-а до сега. Сега се събужда и като разбира, че има криза казва, че ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ! Добро утро Спасе, както се казва на Български. Предполагам, че избирателите, които са гласували за теб са си мислели, че ти би трябвало да имаш вече някакъв конкретен план за действие. А то явно е било - първо да спечелим изборите - после ще му мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
fenixsz
преди 12 години
Отново "някой" политик си мисли, че може да изхарчи 120 млрд. евро, по-добре отколкото биха го направили хиляди предприемачи.Точно това се случва с емитиране на държавен дълг и изразходването му, тъй като тези пари се "предоставят" любезно от частниците, които в конкретния момент не виждат по-добра инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още