IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рим продава три държавни дружества за 10 млрд. евро

Правителството планира да продаде финансови компании и надзорни фирми, които са под контрола на финансовото министерство

19:55 | 15.06.12 г.
<p>
	<em>Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Правителството на италианския премиер Марио Монти прие днес мерки на стойност 80 млрд. евро в опит да съживи икономическия растеж и да намали държавния дълг в момент, когато страната, силно задлъжняла и изпаднала в рецесия, отново е подложена на натиска на пазарите, съобщава Associated Press.

Правителството планира да привлече 10 млрд. евро от продажбата на финансови компании и надзорни фирми, които са под контрола на финансовото министерство, и да използва парите за покриване на държавен дълг.

Ще бъдат продадени три дружества – Fintecna, Sace и Simest, уточнява агенцията, цитирайки комюнике на правителството.

Мерките ще опростят и подаването на молба за фалит - компаниите ще могат да преструктурират дълговете си и по-лесно да подновяват дейност, а гражданските процедури ще бъдат съкратени.

На строителните компании, които бяха особено тежко засегнати от кризата, ще бъдат предоставени облекчения.

Освен това е решено да бъде създаден фонд за недвижими имоти, в който ще бъдат поставени всички държавни имоти, които впоследствие ще бъдат "оценени и продадени" с помощта на
спестовната каса.

В изказване пред медиите италианският премиер Марио Монти определи пакета от мерки като "много силен".

Проектозаконът, одобрен от съвета на министрите, съдържа най-вече мерки за съживяване на дейности по инфраструктурни обекти, както и създаване на фонд за растеж.

Включено е и емитиране на специални облигации за инфраструктурни проекти и се предвижда свиване на персонала в кабинета и финансовото министерство.

Сред другите мерки се предвижда и увеличение на данъчните облекчения при дейностите за обновяване на сгради, данъчен кредит при наемане на "висококвалифицирани" млади хора и мерки за насърчаване на заетостта сред младите в "зелената" икономика.

В изказването си Монти отбеляза, че правителството е взело мерки "за продажбата на части от държавното наследство", но не посочи конкретни суми.

По информация на вестник "Соле 24 оре" италианското правителство ще си постави целта да продаде държавни активи за 30 млрд. евро до края на 2012 г. и за 200 млрд. евро през следващите 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още