IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори ден на негативни настроения на борсите в Европа

Испания е основният генератор на лоши новини за инвеститорите

19:41 | 14.06.12 г.
Втори ден на негативни настроения на борсите в Европа

С превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 регистрира спад от 0,3% до 241 пункта, като разшири спада си от 16 март до 11 процента.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,23% до 6 139 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,31% до 5 467 пункта, а във Франция САС 40 се повиши с минималните 0,08% до 3 032 пункта.

Напрежението сред инвеститорите около кризата в Испания се повиши, след като късно снощи Moody's и Egan-Jones понижиха кредитния рейтинг на Испания заради увеличаването на дълговото бреме на страната и отслабената икономика.

Moody's поряза и рейтинга на Кипър заради силната зависимост на банковия сектор на острова от Гърция и опасностите пред кипърските финансови институции от евентуален отказ на Атина от еврото.

В резултат на решенията на рейтинговите агенции днес лихвите по 10-годишните испански облигации почти достигнаха 7% - границата, при преминаването на която се приема, че една държава не може да обслужва дълговете си.

Това е рекордна доходност по испанските облигации откакто страната прие еврото през 1999 г.

“Голямата новина очевидно е Испания, така че въпросът е колко дълго Мадрид ще издържи, преди да поиска ново спасително финансиране”, коментира пред Bloomberg Крис Бюшам, пазарен анализатор от IG Index.

“Нарастват лихвите по испанските облигации, а това се отразява и върху лихвите по италианските облигации. От друга страна в неделя са изборите в Гърция. Явно се заражда перфектната буря”, допълни той.

Сред най-губещите позиции днес се наредиха акциите на Credit Suisse Group. Книжата на банката се сринаха с 10 на сто, след като швейцарската централна банка предупреди, че банката трябва да увеличи капитала си през настоящата година.

Акциите на Nokia поевтиняха с 18% в днешната сесия до 1,83 евро, което е най-ниската цена от 1996 г. и най-голям спад от 2001 г. Компанията не успя да възстанови изгубения си пазарен дял и съобщи, че ще планира да съкрати 10 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още