IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд при доходността по испанските облигации

Инвеститорите искат 6,854% годишно, за да кредитират испанското правителство

10:43 | 14.06.12 г. 1
Нов рекорд при доходността по испанските облигации

Разходите за финансиране на Испания нараснаха до ново рекордно високо равнище от създаването на еврозоната, след като кредиторите продължават да искат все по-висока доходност по държавните облигации, съобщи ВВС.

Доходността по еталонните 10-годишни облигации нарасна до 6,854% годишно тази сутрин, а мнозина икономисти определят подобно ниво като нецелесъобразно в дългосрочен план.

Всичко това се случи, след като тази нощ международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Испания с 3 степени до Ваа3 от А3, което е последното ниво преди неинвестиционния статут.

През уикенда Испания съгласува спасителна помощ от еврозоната за банковия си сектор на стойност 100 млрд. евро. Надеждата бе този спасителен пакет да помогне за успокояване на опасенията на финансовите пазари за стабилността на испанските кредитни институции и да облекчи разходите за заемни средства на правителството.

От Moody's обаче посочиха, че плана на еврозоната за подпомагане на испанските банки ще увеличи дълговото бреме на страната.

От агенцията добавиха, че може допълнително да понижат кредитния рейтинг на Испания през следващите 3 месеца.

Ако това се случи и рейтингът падне под инвестиционния статут, част от инвеститорите, които инвестират в индексни фондове, ще бъдат принудени да продадат притежаваните от тях испански държавни облигации, което ще увеличи натиска върху доходността и ще увеличи разходите за заемане на средства на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Този път не са виновни рейтинговите агенции. За Испания се знае, че има проблемни банки и огромна ОФИЦИАЛНА безработица. Даже на фона на всички новини от последните 6 месеца агенциите закъсняха с оценката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още