IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания не планира да закрива банки, за да получи помощ от ЕС

Помощта от ЕС ще бъде предоставена на испанския фонд за подкрепа и преструктуриране на финансовия сектор

22:52 | 13.06.12 г.
Испания не планира да закрива банки, за да получи помощ от ЕС

Испанското правителство не планира да закрива проблемни банки срещу отпускането на финансова помощ от Европейския съюз, заяви на пресконференция държавният секретар по икономическите въпроси Фернандо Хименес Латоре, цитиран от РИА Новости.

По този начин Латоре коментира появилите се в някои медии спекулации, че ЕС срещу отпускането на 100 млрд. евро за рекапитализирането на испанската банкова система ще поиска Испания да затвори проблемните банки.

Европейски медии цитираха източник от групата на финансовите министри на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа), според когото ЕС смята да поиска от испанските власти да затворят редица проблемни банки, чиято ликвидация не би довела до финансово дестабилизиране на страната.

Той бе посочил също подробности за условията, при които Еврогрупата е готова да отпусне кредита на испанските власти и по-конкретно за лихвите по него, които ще бъдат между 3 и 4% годишно.

Финансовата помощ ще бъде предоставена на испанския фонд за преструктуриране, който бе създаден от властите в страната за оказване на подкрепа на финансовия сектор.

Фондът ще действа като посредник между държавата и банките. Кредитите ще бъдат отпускани само тогава, когато банките представят план за преструктуриране, който трябва да гарантира тяхната жизнеспособност в бъдеще без отпускането на субсидии и в условията на силна конкуренция.

Испанският премиер Мариано Рахой вече нееднократно заяви, че отпускането на финансова помощ от ЕС няма да бъде обвързано с определени условия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още