IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанският премиер призовава „на битка“ за спасяване на еврото

Рахой предлага план от 5 точки, включващ нова интервенция от страна на ЕЦБ, за гарантиране на финансовата стабилност на еврозоната в краткосрочен план

18:21 | 13.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спешни действия за спасяване на еврото, включително осигуряване на ликвидност, финансиране и интеграция на фискалния и финансовия сектор на континента, съобщава Financial Times.

Той изрази задоволство от решението на европейските партньори да предоставят заем от 100 млрд. евро за рекапитализиране на испанските банки. Рахой обаче изтъкна, че предстои „битка“ за преодоляването на редица трудности.

Инвеститорите не се впечатлиха от оказаната подкрепа и във вторник доходността по испанските облигации достигна рекордни нива.

„Европейският съюз (ЕС) преживява най-тежката криза от създаването си“, пише испанският премиер Мариано Рахой в писмо до президента на Европейският съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. „Еврото е изложено на риск.“

Рахой предлага план от 5 точки, включително нова интервенция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), „за да се гарантира финансовата стабилност на еврозоната в краткосрочен план“.

„Единствената институция, която има капацитета да гарантира стабилността и ликвидността, от която се нуждаем е ЕЦБ“, допълва той.

Той повтори, че Испания подкрепя засиления, централизиран контрол на фискалната политика в еврозоната, както и въвеждането на общоевропейски банков надзор. Той отчита, че това би означавало загуба на национален суверенитет.

Рахой призова за понижаване на бюджетните дефицити, пазарно ориентирани реформи на трудовото законодателство и по нататъшна интеграция на националните пазари.

Тези три стратегии обаче изискват време, „а именно времето е това, което ни липсва“, допълва той.

„На следващата си среща на върха, на 28 и 29 юни, лидерите на ЕС трябва да отправят ясно и решително послание за неприкосновеността на еврото и единния пазар.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
какво общо има нашата система в този случай и тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
EL TIO
преди 12 години
Какво искаш да кажеш с това,че нашата е по-добра ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Сетила се Мара да се побара...Откога им пеят на испанците, че социалната им система е тотално сбъркана, ама не те много умни и балансирани и нямат нужда от помощ...те ти сега приключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още