IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле призова италианците да подкрепят Монти

Ако Италия продължава по пътя на Монти, за страната няма да има никакви рискове, каза в интервю за италиански ежедневник германският финансов министър

17:30 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Шойбле призова италианците да подкрепят Монти

Германия предупреди италианците да приемат тежките икономически мерки на премиера Марио Монти, за да не се превърнат в следващата жертва на кризата, след като спасителният план за испанските банки не успя да успокои пазарите.

"Ако Италия продължава по пътя на Монти, за страната няма да има никакви рискове", каза германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за ежедневника La Stampa, цитирано от Ройтерс.

Шойбле допълни, че при управлението на експертното правителство на Монти Рим е осъществил изключителен напредък в реформите. "Това се признава навсякъде в Европа и от пазарите", коментира той.

„Можем само да се надяваме, че политическите сили в италианския парламент и обществеността ще продължат да подкрепят Марио Монти, защото връщането на страната към устойчив растеж е възможно само с реализирането на структурни реформи, подобряване на конкурентоспособността и по-нисък дефицит“, каза германският финансов министър.

Монти, чиято популярност позатихна след „медения“ му месец начело на Италия, се срещна във вторник с политическите лидери в Италия и ги призова за подкрепа, за да преодолее страната пазарната нестабилност.

Италианският премиер заяви, че е притеснен от ситуацията на извънредно положение на пазарите, като допълни, че е необходимо „политическо сближаване“, за да се преодолее критичната ситуация.

Волфганг Шойбле посочи още, че Испания също е на прав път. „Страната не се нуждае от програма за подпомагане, защото има специфичен проблем, свързан с банковия сектор, и аз съм сигурен, че ще го решим“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още