IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 100 хил. българи работят в друга държава от ЕС

Данните на Евростат сериозно се разминават с неофициалната статистика, според която броят на емигрантите е 500 хиляди души

09:44 | 13.06.12 г.
Близо 100 хил. българи работят в друга държава от ЕС

Близо 100 хиляди българи са намерили препитание в рамките на друга държава членка на Европейския съюз (ЕС), сочат официални данни на Евростат. По неофициални данни обаче броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на Евросъюза, всяка година се движи в рамките на половин милион души, съобщава БТА.

Данните сочат още, че близо 30 на сто от българите се установяват в Испания, 15 на сто - във Великобритания и 13 на сто - в Германия.

В абсолютно изражение най-голям брой граждани на друга държава, които живеят в страна-член на ЕС, се наблюдава в Германия - над 7 милиона души. Около 6 милиона имигранти се трудят в Испания, около 5 милиона - във Великобритания и по около 4 милиона - в Италия и Франция. 

Според данните на Евростат в рамките на 27-те страни на ЕС най-много се е увеличил броят на румънците, които търсят препитание в друга страна-член на ЕС - над седем пъти.

От 300 хиляди през 2001 г. за десет години техният брой се е увеличил  и през 2011 г. надхвърля 2,2 милиона. Най-голяма група чужди граждани, които живеят на територията на ЕС, идват от Турция. През миналата година те са били между 4 и 5 милиона.

Европейската статистика показва, че значително се увеличава броят на хората, които се трудят на непълно работно време. През миналата година близо 20 на сто от европейците са декларирали, че упражняват трудова дейност на непълно работно време.

Най-висок дял на работници на непълен работен ден се наблюдава в Холандия - близо 48 на сто, следват Великобритания, Германия, Дания, Швеция и Австрия, като във всяка една от тези държави над една четвърт от всички наети лица работят на непълен работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още