IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената за кредитирането на Испания и Италия отново нараства

Днес вече не сме притеснени, че испанската банкова система ще колабира, но всичко друго си е по старому, коментира анализатор

17:59 | 12.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">Испанският премиер Мариано Рахой.</span><em><span lang="bg-BG"> Снимка: Ройтерс</span></em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Цената за кредитирането на Испания и Италия отново нарасна във вторник, след като първоначалният оптимизъм около спасителния план за испанските банки започна да отшумява, пише BBC.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши до 6,65%, доближавайки 6-месечния пик, достигнат през май. Лихвата по 10-годишните италиански облигации нарасна до 6,19% - нива, достигнати за последен път през януари.

Лихвените проценти са неустойчиви в дългосрочен план и за двете страни, коментират анализатори.

След първоначалното облекчение, последвало отпускането на пакета от 100 млрд. евро за испанските банки в края на миналата седмица, анализаторите сега предупреждават, че пазарите отново са нащрек.

„Инвеститорите осъзнават, че финансовите инжекции за испанските банки всъщност увеличават дълговата тежест за Испания“, казва Пол Земски, директор в ING Investment Management.

„Те взимат нови заеми, без да правят нищо за растежа“, допълва той.

„Днес вече не сме притеснени, че испанската банкова система ще колабира, но освен това всичко друго си е по старому“, коментира Земски.

Вместо да уталожи страховете на финансовите пазари, планът за спасяването на испанските банки породи нови съмнения за цялостната дългова картина в страната, за това откъде ще дойдат спасителните фондове и дали парите ще бъдат достатъчни.

Все още предстои да бъде решено дали парите за Испания ще дойдат от временния спасителен фонд за еврозоната (EFSF) или от новия постоянен механизъм за стабилност (ESM).

Според новите правила изплащането на средства, заети от ESM, ще има приоритет пред плащанията за частните инвеститори и това, разбира се, притесни купувачите на испански ДЦК.

Във вторник Гърция продаде 6-месечни облигации за 1,62 млрд. евро при доходност от 4,73% спрямо 4,69% на предишния подобен аукцион на 8-и май.

Опасенията за икономиките от периферията на еврозоната не бяха потушени и от коментарите на австрийския финансов министър Мария Фектер, която в понеделник не отрече, че Италия също може да поиска помощ от Европейския съюз (ЕС) през следващите месеци.

Въпреки че във вторник тя подчерта, че няма признаци Рим да поиска помощ, италианският премиер Марио Монти определи коментарите ѝ като „напълно неуместни“.

Анализаторите изтъкват, че страховете за еврозоната наред с песимистичните данни за глобалната икономика се отразяват на цените на горивата.

Крехкото възстановяване в САЩ и забавящия се растеж на ключови развиващи се пазари, като Китай и Индия, допринасят за мрачната перспектива.

Ако глобалната икономическа несигурност се задълбочи, а нивата на добив на петрол останат същите, цените ще се понижат допълнително, казва Дейвид Ленъкс, анализатор на Fat Prophets в Сидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още