IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски министър: И Италия може да се нуждае от спасителна помощ

Несъгласуваното изказване на Мария Фектер предизвика гневните реакции на Рим и Брюксел

16:57 | 12.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мария Фектер не за първи път има неуместни коментари. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мария Фектер не за първи път има неуместни коментари. Снимка: Архив Ройтерс

През миналата седмица управителят на италианската централна банка Иняцио Виско заяви, че критичният момент за Италия не е преминал и притисна Монти да ускори реформите.

Типично откровените коментари на Фектер видяха бял свят, след като италианският министър на индустрията отхвърли идеята, че Рим може да има нужда от външна помощ, подчертавайки, че реформите, предприети до момента от правителството, са поставили италианската икономика на стабилни основи.

Но опасенията на Фектер бяха споделени и от Ларс Фелд, икономически съветник на германското правителство, който заяви пред Ройтерс, че Италия може да бъде следващата в редичката.

„Преодоляването на вълненията в Испания ще донесе спокойствие на пазарите за известно време, но възможностите Италия също да попадне под кръстосания огън не са чак толкова малки, особено след като обещаната реформа на пазара на труда бе заменена с по-малко амбициозна“, каза Фелд.

Фектер е доказан майстор на ненавременни или недотам дипломатични изказвания. През миналия месец тя ядоса ковчежника на ЕС Германия с предположението, че Гърция може да бъде принудена да напусне съюза заради икономическите си проблеми.

Австрийският министър разгневи председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер през март заради устрема си да съобщи пред медиите за споразумението за увеличаване на защитната финансова стена на еврозоната, преди той да направи официалното изявление, а впоследствие му се извини. А когато американският министър на финансите Тимъти Гайтнър бе поканен на срещата на финансовите министри на еврозоната в Полша през миналата година, за да се застъпи за по-силни спасителни фондове, Фектер безцеремонно заяви, че Вашингтон първо трябва да се погрижи за своята финансова каша.

Представители на ЕС в Брюксел изразиха на четири очи гнева си от последните ѝ коментари за Италия. „Проблемът е, че това е чувствителна тема за пазарите“, заяви представител на еврозоната, чието положение не предполага разкриване на самоличността му. „Едно е да го напишат журналистите, а съвсем друго е да го каже министър от страна в еврозоната. Езиковата дисциплина е много важна, но изглежда, че тя не го разбира“, добави той.

Резултатите от публикувано днес социологическо проучване показаха, че доверието на италианците в еврото се е сринало с 16 процентни пункта за последните 2 седмици, докато банковата криза в Испания и предстоящите гръцки избори тестват общата европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Е, те с това в скобите, ама `ич не съм съгласен. Не знам от къде почерпи впечатления. А иначе, к`ви демокрации` к`ви свободи за мнения и прочие, колкото и да не му се иска на човек да влиза в "конспиративни филми", ясно е че, всичко се диктува от едни определени кръгове, пък на сцената са едни *** старчоци, дето изнасят пиеска на лумпенизирани и "глобализирани" човечета.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
watergateory
преди 12 години
Това си е чиста диктатура, демокрация няма в ЕС. Проблемът на Брюксел и Рим, пък може би и на Берлин и Париж, е че в момента всеки е свил ушите и се чуди как да успокои финансовите пазари. Подобни изказваня като това на министър на държава като Австрия(малка, но по манталитет и морал близка с Германия), които не са съгласувани с "останалите умници" приковават леко вниманието на рейтинговите агенции, изостряйки им квалитативните сетива. Ако гръмне еврото, става доста лошо. Банките ги пиши бегал. Излезне ли Гърция, излиза Испания, Португалия, Италия и т.н. .Дали могат едни немски банки да понесат загубите от експозициите в тези държави е интересно да се види. Но като цяло това рано или късно ще стане факт, ако ЕЦБ не развърже кесийката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
В кое държавно управление ти забраняват да си изказваш мнението? Всички се правят на ощипани госпожици и много добре знаят, че и Италия е на ръба. Та питам се в кое държавно управление ти забраняват личното мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още