IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски министър: И Италия може да се нуждае от спасителна помощ

Несъгласуваното изказване на Мария Фектер предизвика гневните реакции на Рим и Брюксел

16:57 | 12.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мария Фектер не за първи път има неуместни коментари. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мария Фектер не за първи път има неуместни коментари. Снимка: Архив Ройтерс

Австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че Италия също може да има нужда от спасителна финансова помощ заради високите разходи за заемане на средства от пазарите, предизвиквайки яростна реакция от страна на италианския премиер Марио Монти, съобщи Ройтерс.

Оценката на Фектер за третата по големина икономика в еврозоната увеличи страховете на инвеститорите, че Европа е далеч от приключване на бъркотията, продължаваща 2 години и половина.

Спасителните фондове за еврозоната, които вече са напрегнати от подкрепата за Гърция, Португалия, Ирландия, а скоро – и на Испания, може да се окажат недостатъчни за помощ и на Италия, каза тя в телевизионно интервю.

„Италия трябва да действа за излизането от икономическата дилема на много висок дефицит и дълг, но, разбира се, предвид на високите лихви, които Италия плаща на пазара, за да се рефинансира, тя може и да има нужда от подкрепа“, посочи министърът.

По-късно днес тя потърси начин да смекчи казаното, обявявайки, че липсват признаци Италия да планира да подаде молба за помощ.

Според Монти забележките ѝ са „напълно неуместни“ за министър на финансите от страна-членка на Европейския съюз, а длъжностни лица от еврозоната изтъкнаха, че няма никаква полза от коментарите ѝ.

Сред тази какофония доходността по италианските и испанските държавни облигации продължи да нараства над 6-процентовата граница.

Дори при положение, че бюджетният дефицит и безработицата в Италия са по-ниски от тези в Испания, а италианските банки не са изложени на криза в сектора на недвижимите имоти, съмненията за способността на Рим да се измъкне от дълбоката рецесия държат настрана международните инвеститори.

Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Е, те с това в скобите, ама `ич не съм съгласен. Не знам от къде почерпи впечатления. А иначе, к`ви демокрации` к`ви свободи за мнения и прочие, колкото и да не му се иска на човек да влиза в "конспиративни филми", ясно е че, всичко се диктува от едни определени кръгове, пък на сцената са едни *** старчоци, дето изнасят пиеска на лумпенизирани и "глобализирани" човечета.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
watergateory
преди 12 години
Това си е чиста диктатура, демокрация няма в ЕС. Проблемът на Брюксел и Рим, пък може би и на Берлин и Париж, е че в момента всеки е свил ушите и се чуди как да успокои финансовите пазари. Подобни изказваня като това на министър на държава като Австрия(малка, но по манталитет и морал близка с Германия), които не са съгласувани с "останалите умници" приковават леко вниманието на рейтинговите агенции, изостряйки им квалитативните сетива. Ако гръмне еврото, става доста лошо. Банките ги пиши бегал. Излезне ли Гърция, излиза Испания, Португалия, Италия и т.н. .Дали могат едни немски банки да понесат загубите от експозициите в тези държави е интересно да се види. Но като цяло това рано или късно ще стане факт, ако ЕЦБ не развърже кесийката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
В кое държавно управление ти забраняват да си изказваш мнението? Всички се правят на ощипани госпожици и много добре знаят, че и Италия е на ръба. Та питам се в кое държавно управление ти забраняват личното мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още