IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker саботира плановете на големия си акционер

Борещата се за нов възход верига иска да блокира смяната на някои членове на Надзорния съвет

21:19 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Praktiker се бори със спадащи продажби на всички свои пазари. <em>Снимка: компанията</em></p>

Praktiker се бори със спадащи продажби на всички свои пазари. Снимка: компанията

Искането на големия инвеститор Maseltov за предсрочни нови избори на Надзорния орган на предстоящото годишно общо събрание на Praktiker няма да присъства в дневния ред на заседанието на акционерите на 4-и юли по формални причини, заяви говорител на Praktiker, цитиран от DPA.

„Искането не е било подадено своевременно и в подходяща форма“. Въпреки това Praktiker ще търси диалог с кандидатите, за да обсъди други възможности. При това може да става въпрос и за опит за постигане на споразумение за бъдещето назначаване в Надзорния съвет.

В спора за плановете за саниране на концерна Maseltov поиска смяната на почти всички представители на акционерите в Надзорния съвет. Според искането на големия инвеститор трябва да си заминат и директора на съвета Керстен фон Шенк и Кей  Хафнер, който временно ръководи компанията на мястото на изненадващо напусналия главнен изпълнителен директор Томас Фокс. Сред исканията на Maseltov е и влизането в борда на австрийския фонд мениджър Изабела де Красни, която представлява  Maseltov и и другия голям акционер Semper Constantia. Двете компании държат около 15% от акциите. 

Кипърският инвеститор настоява компанията да се изтегли от Източна Европа, както и да пусне конвертируеми облигации на стойност 120 млн. евро, за да се справи с финансовите си затруднения заради свиването на продажбите през последните няколко години. Очаква се продажбата на обектите на компанията да донесе между 50 и 70 млн. евро.

Междувременно „болната“ верига вече е започнала да затваря първите магазини Praktiker. Колко общо са затворени обаче все още не е ясно. 30 клона в Германия се считат за нерентабилни. Още в края на март бе затворен филиалът в Крефелд, а през втората половина на годината ще бъдат закрити още шест магазина на Praktiker, както и два магазина на дъщерната компания extra BAU+HOBBY.

Praktiker присъства засега в 9 държави – Германия, Румъния, Гърция, Турция, Полша, Украйна, България, Унгария и Люксембург. Компанията разполага с близо 440 обекта, от които 110 са в чужбина, а останалите в Германия.  В България веригата има девет обекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още