IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика се е свила с 0,8% през първото тримесечие

Сред причините за свиването са спадът на потреблението и инвестициите

14:36 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италианската икономика се е свила с 0,8% през първото тримесечие

През първото тримесечие на годината италианската икономика се е свила с 0,8% спрямо периода октомври-декември, разкриват публикувани днес данни на националния статистически институт в Рим.

Данните потвърждават, че рецесията в страната се задълбочава. Италианската икономика е в рецесия от третото тримесечие на 2011 г. 

На годишна база италианският статистически институт (Istat) ревизира данните за спада през тримесечието до 1,4% от първоначално обявените 1,3%.

Основна причина за свиването през първото тримесечие е спадът на потреблението с 0,6% на тримесечна база и 3,6-процентното понижение на инвестициите.

Вносът в страната също се понижи с 3,6%, докато италианският износ се е свил с 0,6%.

Италианската икономика беше засегната от серия драконови мерки за бюджетни икономии и повишилата се над 10% безработица.

Istat прогнозира, че през второто тримесечие италианската икономика ще продължи да се свива преди да се възстанови през втората половина на годината.

През 2012 г. правителството на италианския премиер Мари Монти очаква икономически спад от 1,2%. Според Международния валутен фонд (МВФ) обаче италианската икономика ще се свие с 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още