IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ф. Фихтнер: Банковият съюз може практически да реши дълговата криза в Европа

Много трудно обаче ще се убедят избирателите, че трябва да се наливат пари в банките, посочва икономистът

14:34 | 09.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ф. Фихтнер: Банковият съюз може практически да реши дълговата криза в Европа

Ситуациите в Испания и Гърция са изключително опасни за бъдещето на паричния съюз, заявява директорът на отдела за икономически прогнози на Германския институт за икономически изследвания в Берлин д-р Фердинанд Фихтнер пред Националното радио. 

Колкото по-дълго чакат, толкова по-трудно ще става, защото лихвите за испанското правителство се вдигат всеки ден. Ако няма скоро решение на тази криза, властите в Испания ще се окажат в много по-трудна ситуация от тази в Ирландия. Сравнявам ирландския случай с Испания, а не с Гърция, защото ситуацията е сходна. Имаме сравнително солидни държавни финанси през последните 10 години. Проблемът е, че ако колабира банковата система, ще се увеличи държавният дълг, заяви той.

Д-р Фихтнер обясни, че проблемът на испанските банки е, че наистина са раздавали заеми на Италия, Португалия и Гърция и е възможно те да не върнат тези пари. От друга страна проблем е и лошото състояние на испанската икономика.

Ако след две седмици, на срещата на върха на европейските лидери, бъде заявена общата политическа воля за създаването на Банков съюз – това може практически да реши кризата. Едно общо политическо послание, че Съюзът ще заработи може да успокои финансовите пазари. Това е временно решение и ще даде сигурност. С този Банков съюз се стига до същината на проблема в Европа – да се прекъсне зависимостта на държавните финанси от състоянието на икономиката и банковия сектор.

Въпросът е дали това е политически осъществимо. Политиците в еврозоната трябва да кажат на своите избиратели, че вече не спасяваме правителства, а банки. Хората в цяла Европа обвиняват корпорациите и банките за цялостната криза. Много трудно ще се убедят избирателите, че трябва да се наливат пари в банките и затова досега идеята за банков съюз не бе поставена така отчетливо, както идеята за Спасителен фонд за европейските правителства, обясни германският икономист.

Според него е по-спешно да се реши въпросът с банките. Той обясни, че най-драматичният вариант би бил, ако Спасителният план престане да подкрепя Гърция, тъй като това би довело до излизането на от еврозоната. Това ще е най-лошият сценарий, както за гърците, така и за европейците, каза д-р Фихтнер.

Когато се говори за Европа на две скорости, според мен, по-скоро се има ситуацията с Великобритания, която реши, че няма да участва във фискалния пакт, обясни той. 

(БНР)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
А, споко, тя ше си излезе и сама в един момент...Ако добре си спомням когато една марка беше равна на множество песети, стотина драхми и хилядатина италиански лирети, Германия пак си беше най-богатата държава в Европа и немските пенсии се излежаваха весело по испанските плажове...Скоро всичко пак ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Банките , които вземат пари - помощ трябва да бъдат разпродавани и затваряни в случай че помощта надхвърля 75% от собствения им капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Гърция се опитва да избяга ог ЕЗ , за да не си плаща по 7% лихва на дълга , Германия трябва да бъде изгонена за да спре да взема заеми на 0% вече лихва и да раздава парите на такива , като Гърция и Испания на 7% лихва и тогава може да се мисли за оцеляване на ЕЗ и еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Ставаме свидетели на това, как най-безочливо ще бъдат ограбени избирателите в Европа от собствените си правителства, които ще решат да налеят пари в закъсалите банки, уж в името и спасението на същите тези гласоподаватели. Банките трябва да фалират, а всички виновници, конкретно от всяка банка да бъдат разследвани и наказани. Нима не си спомняме за космическите бонуси на същите тези банкери, които доведоха банките до тук?... А дали всъщност това не беше и целта на "Играта"?... В природата нищо не се губи - то само сменя притежателя си. Парите също само смениха притежателя си. Сега се задава нова смяна - от гласоподавателите към фалиралите банки. Въпросът е къде и у кого отидоха парите от банките? В отговорът е и решението на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Банковото лоби яко налива пари в медийна пропаганда. Кристално ясно е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още