IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК притиска Гърция да поеме контрола върху проблемни банки?

В основата на притесненията е петата по пазарна капитализация кредитна институция в страната ATEbank, разкрива Ройтерс

12:59 | 08.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Клон на&nbsp; <span lang="bg-BG">ATEbank</span> в Атина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клон на  ATEbank в Атина. Снимка: Архив Ройтерс

Един от тях заяви, че гръцките власти са започнали предварителната подготовка за поемане на контрола върху банката, което няма да доведе до затварянето ѝ и ще започне през втората половина на годината. Гръцки правителствен източник каза, че затварянето на банката е вероятен сценарий, но припомни важността на изборите и подчерта, че ще е необходимо време, за да се вземе подобно решение.

Говорител на европейския комисар за конкуренцията Хоакин Алмуня посочи, че планът за преструктуриране на ATEbank, одобрен миналата година, предвижда допълнителни мерки за оздравяване на банката. Те биха могли да включват и рекапитализиране на банката. „Очакваме комисията да обяви нови мерки. Ако това се случи, ще преценим състоянието на банката“, изтъкна говорителят.

Ако банката бъде ликвидирана, вложителите, по чиито сметки има 17 млрд. евро към септември миналата година, за когато са последните налични данни, ще бъдат защитени от схемата за гарантиране на депозитите в страната, която гарантира до 100 000 евро от всеки депозит.

Средствата за ликвидацията, която може да включва учредяването на банка за поемане на рисковите кредити, най-малко отчасти ще дойдат от Гръцкия фонд за финансова стабилност, създаден през юли 2010 г. за подпомагане на рекапитализирането на гръцката банкова система.

Някои длъжностни лица обаче смятат, че средствата, останали по програмата, които в момента са около 7 млрд. евро с възможност от спасителните пакети на ЕС и МВФ да дойдат още 25 млрд. евро, са недостатъчни за рекапитализирането на всички банки и че някои от кредитните институции ще трябва да бъдат жертвани, за да бъдат подсигурени най-важните за страната.

Нито една от големите банки в страната не бе затворена по време на кризата. Те обаче претърпяха тежки загуби от притежаваните държавни облигации, когато страната предоговори дълга си в края на последната зима.

„Това е ужасна ситуация“, смята един от източниците. „Преструктурирането остави гръцките банки с огромни пасиви и вследствие на това капиталът им може да стане отрицателен. Не можем да рекапитализираме всички банки“, добави той.

Част от гръцката администрация се опасява, че затварянето на една банка може да изпрати негативно послание. „Специално в този момент проблемът е, че затварянето на една банка може да отключи по-голяма депресия заради страховете, които ще предизвика“, заяви гръцки представител. „Това може допълнително да дестабилизира икономиката на страната“, добави той.

ATEbank, която не успя да издържи стрес-тестовете през миналата година, е отпуснала потребителски кредити за над 20 млрд. евро до септември 2011 г. Банката понесе тежки загуби от лоши кредити, отпуснати на земеделци и потребители.

САЩ затвориха стотици банки от началото на ипотечната криза, но европейските държави скланят по-неохотно на подобни мерки, макар в начина им на мислене да се забелязва постепенна промяна.

„В Европа слабите банки по един или друг начин бяха погълнати от по-големите“, заяви източник от централна банка. „Мисля обаче, че има някои случаи, при които това е трудно, тъй като състоянието на някои банки е такова, че няма голям смисъл да бъдат спасявани“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Батка, остаряла ти е информацията, това вчера може и да беше новина. Но щом толкова държиш да рекламираш БНТ, дето все са на опашката на информационния поток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
forexar
преди 12 години
Това е важната за БГ новина- Меркел разработва "Европа на 2 скорости" и България тръгва бързо към гьола ! ? ? ? ? ? Има ли кой да защити българските интереси в ЕС ? ? ? ? ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още