IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Испания погна Bankia

Проверката е заради силното обществено недоволство срещу спасяването на банката с пари на данъкоплатците

20:54 | 06.06.12 г. 1
Прокуратурата в Испания погна Bankia

Прокуратурата в Испания започна разследване на национализираната банка Bankia, съобщи Ройтерс.

Съдебните действия вероятно ще затруднят спасяването на финансовата институция, което и без това не намира широка обществена подкрепа, посочва агенцията.

Говорител на испанската прокуратура съобщи, че антикорупционното й звено проверява банката, която поиска спасителна помощ от държавата в размер на 19 млрд. евро, за извършени престъпления под натиска на общественото недоволство.

В сряда активисти от испанското движение “Възмущение” набраха 15 хил. евро от дарения, които да се ползват за целите на разследването.

Групата настоява да започнат граждански и наказателни производства срещу бившия директор на Bankia Родриго Рато, който напусна през май малко преди финансовата институция да поиска помощ от държавата.

Обществеността е недоволна и от излизането на Bankia на борсата. Хиляди дребни акционери, които инвестираха в акции на финансовата институция, подмамени от агресивната рекламна кампания, претърпяха сериозни загуби, което допълнително налива масло в огъня на обществения гняв срещу банковия сектор в Испания.

Малките акционери също така планират да предприемат съдебни действия срещу бившето ръководство на банката. За криминално преследване призовават и някои по-малки политически партии в страната.

Бившият шеф на Bankia Родриго Рато обаче преди години беше финансов министър от сегашната управляваща партия в Испания – Народната партия. Двете основни политически формации в страната досега се въздържат от намеса в казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Представеното в статията е ново доказателство, че банкерите са жертви на държавна финансова грешка.Поради влияние на този държавен финансов недъг - колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още