IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основната лихва на ниво от 1%

По този начин институцията увеличава натиска върху политиците да намерят решение за дълговата криза в региона, пише Financial Times

15:54 | 06.06.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че банката не може &bdquo;да запълни вакума&ldquo;, създаден от политическото бездействие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че банката не може „да запълни вакума“, създаден от политическото бездействие. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент в еврозоната без промяна на ниво от 1%, въпреки влошаващата се перспектива за икономиката, съобщава Financial Times.

По този начин институцията увеличава натиска върху политиците да намерят решение за дълговата криза в региона.

Решението на 22-членния управителен съвет на базираната във Франкфурт централна банка беше очаквано, въпреки че някои икономисти прогнозираха понижаване на основния лихвен процент с четвърт процентен пункт.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че банката не може „да запълни вакуума“ създаден от политическото бездействие.

До този момент ЕЦБ отказва да рестартира и програмата си за изкупуване на облигации, за да понижи цената за кредитирането на Испания.

Банката не предложи и неограничено 3-годишно нисколихвено финансиране за европейския банков сектор, както направи през декември и февруари. Тогава в системата бяха инжектирани повече от 1 трлн. евро.

Дори в дните на най-дълбоката рецесия през 2009 г. ЕЦБ не понижи основната си лихва под 1%.

Въпреки последните данни за спад на инфлационното напрежение и отслабване на икономическата активност, които можеха да оправдаят понижаването на лихвата, управителният съвет на ЕЦБ очевидно е решил да запази барута си сух поне за още един месец.

Вратата обаче остава отворена за по-агресивни действия след предстоящите по-късно този месец избори в Гърция и Франция, както и срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) на 28 юни.

Досега ЕЦБ прогнозираше стабилизиране на икономическата активност в еврозоната на ниски нива. Очакванията на банката за постепенно икономическо възстановяване през годината са в противоречие с последните икономически данни.

Основание за намаляване на лихвата дават и признаците за чувствително понижаване на инфлацията, въпреки че нарастването на потребителските цени в еврозоната през май е с 2,4% на годишна база - над заложения от банката праг от 2%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Единствения начин е, никой да не му отговаря - пълна изолация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Колеги, не се опитвайте.. сами знаете, че е безполезно. Това е психично болен човек, който от над 10 години спами в този сайт с разни абсурдни идеи. Минуса + тотален ignore и това е. По някое време сам ще спре, както спря с мега малоумието си за 2 ОЛП преди години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
г-н Митев, искрено ви моля, от мое име и от името на всички участници тук да СПРЕТЕ да пишете коментари. Или поне спрете да пишете ТАКИВА коментари. Знам, че сме свободни да си изразяваме мнението. Вие имате право да го правите. Но и аз имам право да ви помоля да спрете. От там нататък оставям това на вашата съвест. Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Митев, вярваш ли си или продължаваш да бъзикаш останалите? :)На мен ми е интересно да прочета понякога кой, какво мисли по различни казуси, но в твоте неща имат трагико-комичен характер. Защо спамиш форума? Ако твоите грешки, годни и негодни, пригодни и непригодни разни дфу-та итн. имаха дори микроскопична стойност, осцилираща около нулата, клоняща до кръглата нула ... може би хората щяха да ти обърнат внимание. На твое място бих сменил стратегията и бих се задълбочил в някаква алтернатива, защото сегашната вече не ни е смешна ... омръзна ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
През 2012 г. Европейската централна банка е жертва на НЕПРИГОДЕН за евро начин на държавно финансово управление и колкото банката по-добре работи, толкова по-голяма европейска стопанска криза се развива.Пример:Всеки може да прецени - кога стопанската криза в Гърция бе по-силна: преди или след първия транш от 110 милиарда евро европейска помощ?Ако се продължава със сегашната държавна финансова грешка, със сигурност можем да очакваме, че гръцката криза ще е още по-голяма при края на втория транш европейска помощ, спрямо началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още