IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще задели 250 млн. евро, за да предотврати крах на енергийния си пазар

Средствата ще бъдат отпуснати като кредит, за да не бъдат смятани за държавна помощ, което е незаконно според договорите в ЕС

10:52 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще задели 250 млн. евро, за да предотврати крах на енергийния си пазар

Гръцкото правителство реши да отпусне 250 млн. евро като спешен заем за оператора на енергийния пазар LAGHE, за да предотврати потенциален крах заради кризата с неплатените сметки, съобщи Dow Jones, цитирана от РИА Новости.

Участници на пазара вече не отхвърляха варианта с режим на тока заради сериозен дисбаланс в плащанията на пазара.

Така например държавният регулатор не разполагаше със средства, за да плаща задълженията си, а със същия проблем се сблъска държавната газова компания DEPA, която не успяваше да плати на доставчиците от чужбина заради задържането на плащания в самата Гърция.

По данни на американската агенция средствата ще бъдат използвани за погасяване на дълговете на оператора, натрупани заради щедрите субсидии в областта на възобновяемите енергийни източници, както и заради фалита през 2012 г. на две компании за доставки на енергия от алтернативни източници.

Решението за спешния заем е било взето от министъра на финансите Георгиос Заниас на среща с участници на пазара, а Европейската комисия е одобрила намеренията на гръцките власти, посочват от Dow Jones.

Средствата ще бъдат отпуснати като кредит, за да не бъдат смятани за държавна помощ, което е незаконно според договорите в Европейския съюз.

По данни на уебсайта capital.gr средствата в крайна сметка ще стигнат до DEPA, което ще ѝ позволи да плати сметки на стойност 67 млн. евро за доставка на газ, натрупани към чуждестранни доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Айдяааааааа дърпайте шалтера и да почва шоуто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още