IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са свили трансграничното кредитиране до нивата от 2008 г.

Спадът беше предшестван от чувствително свиване на междубанковото кредитиране заради европейската дълговата криза

16:12 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките са свили трансграничното кредитиране до нивата от 2008 г.

През последното тримесечие на миналата година банките по света са ограничили трансграничното кредитиране на компании, правителства и други финансови институции с най-бързия темп от 2008 г., разкриват данни на Банката за международни разплащания (BIS), цитирани от Bloomberg. Тенденцията е най-силно изразена в еврозоната.

За периода банките са понижили трансграничното кредитиране с 2,5%, или 799 млрд. долара на годишна база. Спадът е най-дълбокият от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато международните пазари се оказаха парализирани след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc.

„Спадът на трансграничното кредитиране беше предшестван от чувствително свиване на междубанковото кредитиране - следствие от дълговата криза в еврозоната“, се казва в доклада на  BIS. „Спадът беше особено сериозен в еврозоната, където банките ограничиха кредитирането в най-голяма степен.“

Банките от еврозоната свиваха балансите си в опит да удовлетворят по-строгите капиталови изисквания на Европейската банкова администрация. В същото време чуждестранните банки също понижиха експозицията си към европейските банки поради страховете, че ограниченото кредитиране ще осакати икономиките в региона допълнително.

За последното тримесечие на миналата година междубанковото кредитиране в глобален мащаб се е свило с 637 млрд. долара, разкриват данни на BIS. За еврозоната спадът в с 364 млрд. долара.

Индексът Libor-OIS, измерващ нежеланието на банките да отпускат заеми една на друга „се е повишил значително поради по-високата рискова премия и неохотата, с която пазарните участници отпускат междубанкови заеми“, посочва BIS.

В Италия междубанковото кредитиране се е свило с 10%, или 57 млрд. долара, докато в Испания с 9%, или 46 млрд. долара. В Германия този показател се е понижил също с 9%, или 104 млрд. долара, а във Франция с 4%, или 55 млрд. долара.

За периода банките в еврозоната са свили трансгранично кредитиране с 584 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още