IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания иска централизиран бюджетен контрол в еврозоната

Предложението се възприема като неочакван опит за омилостивяване на Брюксел и Берлин в навечерието на една тежка седмица за Мадрид

11:17 | 04.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

В неделя испанският премиер Мариано Рахой призова за централизиран контрол върху националните бюджети в еврозоната, съобщава Financial Times.

Анализаторите окачествяват предложението като неочакван опит за омилостивяване на Брюксел и Берлин в навечерието на една тежка седмица за Мадрид.

В четвъртък испанското финансово министерство планира да проведе поредния аукцион, въпреки че според преобладаващите прогнози страната скоро може да бъде принудена да потърси финансова помощ. Доходността по 10-годишните испански облигации е почти 7% - нивата, при които Гърция, Ирландия и Португалия изгубиха достъпа си до облигационните пазари.

Междувременно Кипър е изправен пред сходни проблеми и може да се наложи да потърси международна помощ дори още по-скоро.

Преди два месеца Рахой едностранно повиши заложения бюджетен дефицит за 2012 г. до 5,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, изтъквайки, че решението е въпрос на национален суверенитет. Скоро обаче той се поддаде на натиска на Брюксел и склони да понижи свръх разходите до 5,3%.

В края на миналата седмица Рахой отиде дори още по-далеч като призова за създаването на „Европейска фискална администрация“, която да определя фискалната стратегия на еврозоната, да хармонизира фискалните политики на страните членки и да упражнява „централизиран контрол на финансите“.

Испания иска да осигури европейско финансиране за някои от банките си. Мадрид обаче иска да избегне директна спасителна интервенция, тъй като подобен план би бил съпътстван от тежки условия, наложени от Брюксел и Международния валутен фонд (МВФ).

Представители на Европейския съюз (ЕС) и Берлин коментират, че дори ограничена помощ за Испания, предназначена единствено за банките й, ще доведе до международен надзор.

„Решението е на Испания“, коментира представител на германското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
аха.. Испания иска общи финанси, да не би случайно да лъсне, че са фалирали отвсякъде. Дайте вече да го приемаме това евро, че да се класираме и ние близо до печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още