IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За първи път 2-годишните германски ДЦК са с отрицателна доходност

Лихвите по 30-годишните облигации на федералната република паднаха под тези на еквивалентните японски ДЦК

16:04 | 01.06.12 г. 4
За първи път 2-годишните германски ДЦК са с отрицателна доходност

Доходността по 2-годишните германски ДЦК е отрицателна за първи път в историята, съобщава Financial Times.

В същото време лихвите по 30-годишните облигации на федералната република паднаха под тези на еквивалентните японски ДЦК.

Инвеститорите търсят убежище в най-сигурните европейски активи заради опасенията, че политиците са неспособни или не желаят да овладеят дълговата криза в региона.

Доходността по 10-годишните британски и холандски облигации се понижи под 1,5%, а тази на еквивалентните датски ДЦК – под 1%. В същото време цената за финансирането на страните от периферията на еврозоната нарасна отново.

През последните седмици печеливши се оказаха британските, германските и щатските ДЦК. Великобритания вече може да тегли 30-годишни заеми при лихва от под 3%. За 30-годишните германски ДЦК лихвата е чувствително под 2%.

„Кризата изглежда се влошава“, казва Марк Шофилд, стратег на Citigroup. „Бързо повишаващата се доходност в периферията и разширяващите се спредове спрямо страни като Германия могат да направят ситуацията необратима.“

„Има ли достатъчно германски ДЦК, които да посрещнат търсенето? Капиталовите потоци, изтичащи от периферията са твърде големи, а този пазар няма дълбочина“, коментира  Дивиан Шах, глобален стратег на IFR Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Дълговата криза може да се разреши, чрез рефинансиране директно от ЕЦБ към съответните страни с заеми с лихва вързана с инфлацията.А не както сега дават безумно много пари на банките на 1%, а те после трупат с този "капитал" печалби на гърба на задлъжнелите страни като им взимат 6%+.В момента Банковата система изсмуква ресурса от европейските държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Ситуацията е резултат от предостатъчна наличност на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Силните на деня утре ще са потънали. Тогава инвеститорите ще са доста олекнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Damodaran
преди 12 години
И така кои държави печалят от статуквото и кои губят?!! Отговорът на въпроса, ще ни даде повече светлина относно това, дали найстина силните искат да решат проблемите или това което се случва е най - добрият вариант за тях!?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още