IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овърнайт кредитите от ЕЦБ се нормализираха

Централната банка на еврозоната възстанови достъпа до ликвидност на четирите гръцки банки, които изолира от операциите си през миналия месец

15:08 | 01.06.12 г.
Овърнайт кредитите от ЕЦБ се нормализираха

Скъпите овърнайт кредити на Европейската централна банка (ЕЦБ) намаляха до по-нормални нива в сряда, след като четири гръцки банки, които миналия месец бяха изолирани от обичайните операции на централната банка на еврозоната, възстановиха достъпа си до фондовете на институцията, съобщава Ройтерс.

През изминалата седмица банките в еврозоната са изтеглили между 2 и 4 млрд. евро от механизма за незабавен достъп до ликвидност на ЕЦБ, известен още като „прозорец за спешна помощ“.

Лихвите по овърнайт кредитите са с 0,75 процентни пункта по-високи, отколкото лихвените проценти при нормално финансиране от банката. ЕЦБ не разкрива кои банки използват механизма.

Повишеното търсене на овърнайт кредити до голяма степен беше свързано с решението на ЕЦБ да спре достъпа до финансиране на четири гръцки банки заради политическата криза в Гърция, която заплашва да провали договорените планове за рекапитализирането на банковия сектор в южната ни съседка.

Натискът от страна на централната банка изглежда даде резултат, след като в четвъртък нейният президент Марио Драги потвърди, че Гърция е предоставила необходимото финансиране на финансовите институции и че достъпът на четирите банки до ликвидност ще бъде възстановен.

Данните от днес показват, че след размразяването на финансирането за гръцките банки използването на овърнайт кредити на ЕЦБ се е понижило до около 750 млн. евро.

Гръцките банки отново ще могат да теглят заеми с лихва от 1% от следващия вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още