IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отхвърля испанския план за подкрепа на Bankia?

От Европейската централна банка са заявили, че планът може да наруши забраната за бюджетно финансиране в ЕС, разкрива Financial Times

11:34 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ отхвърля испанския план за подкрепа на Bankia?

Според тях страната е осъществила изискваните от Брюксел реформи и сега би трябвало да бъде наградена с помощта на ЕЦБ, в противен случай бъдещето на общата валута ще бъде поставено под заплаха.

Правителството на страната би желало да види как ЕЦБ подновява програмата си за изкупуване на облигации и иска новият Европейски механизъм за стабилност - постоянният спасителен фонд за еврозоната - да бъде реорганизиран като спасителен фонд за банките.

„Случващото се в момента е като игра на покер“, е заявил правителствен съветник за британското издание. „Не мисля, че Испания блъфира“, е добавил той.

Проучвайки и сравнявайки нивата и състава на дълга на централните правителство в няколко ключови държави, Брюксел бе разочарован от начина на справяне с кризата, осъществяван от испанското правителство.

През миналия месец Испания се опита едностранно да промени целта си за бюджетния дефицит, предварително съгласувана с Европейския съюз, което предизвика нови опасения.

Последният план за рекапитализирането на банките поднови тези опасения, като европейски представители заявиха, че не са били уведомени за новата схема и че тя подлага на съмнение твърденията на Испания, че ще успее да финансира банковия си сектор самостоятелно чрез частните си кредитори или чрез парите на правителството.

Те са нервни и по повод на редица рискове, водещи до основното опасение - за кредитоспособността на страната, което може да я извади от кредитните пазари.

ЕЦБ е решена да избегне повторението на болезнения опит с преодоляването на банковата криза в Ирландия и това увеличава натиска върху Мадрид да се консултира с нея, преди да взема решения за бъдещите си действия.

От финансовата институция обаче не са били открити за коментар по повдигнатите от британското издание въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още