IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландският премиер призова за подкрепа на европейския фискален пакт

Той изтъкна, че "да" на престоящия референдум ще гарантира на страната достъп до европейските спасителни фондове и за в бъдеще

22:45 | 28.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландският премиер призова за подкрепа на европейския фискален пакт

Ирландският премиер Енда Кени призова ирландските избиратели да подкрепят фискалния пакт на Европейския съюз на референдума, който ще се състои тази седмица.

Кени предупреди, че ако отхвърлят договора, това може да прозвучи като сигнал, че Ирландия няма сериозно намерение да се справи с дефицита си и вече не е надежден член на еврозоната.

В телевизионно обръщение към сънародниците си Кени заяви, че е много важно на референдума в четвъртък да се гласува с "да", защото това ще гарантира, че през 2013 г. Ирландия ще може да използва европейските спасителни фондове, ако се наложи.

Заемите, които Ирландия е взела от МВФ, са до края на идната година, а според фискалния пакт единствено страна, ратифицирала договора, може да има достъп до бъдещите европейски фондове.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване.

Според три социологически проучвания, чиито резултати бяха публикувани вчера, тези, които смятат да подкрепят договора, са повече от противниците му. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
То вече е кристално ясно,че този пакт е напълно недостатъчен за спасението на еврото и трябват по-дълбоки реформи,а тези тепърва се юрнали на референдум за него.Евробюрократска му работа.Къщата гори,а те няколко месеца умуват с каква вода-чешмяна или минерална да гасят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ndachev
преди 12 години
Де да бяха само цоциалните в тая държавичка... За всяко родено дете държавата налива по 200 евро на месец без условия (до скоро бяха 250). Ако имаш близнаци още по-добре - +50% отгоре. Повечето хора там просто раждат по 5-6 деца (=1000-1200 евро на месец) и прекарват дните си в лентяйство и озъртане за някоя далаверка. Моля никой да не спори за какво били стигали тези пари от детските и социалните, върнах се от там само преди няколко седмици. Наем на апартамент или къща с 2 спални - 300 евро на месец. Храна - с около 500 на месец ядяхме 12 (дванадесет) души! Скоро и тия ще паднат като гърците, и много, ама много ще ги боли, защото са свикнали да им се наливат пари с лопатите само заради това, което им пише в паспорта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 12 години
Много показателно е, че Норвегия и Австрия са разпродали ДЦК на Гърция и Ирландия. Тези две страни продължават да живеят с огромни заеми. В Ирландия социалните помощи на месец продължават да са над 800 евро на човек, и така до безкрай. Държавата харчи на година 50 милиарда, а събира от данъци 33, като останалите 17 взима на заем от Европа. В Гърция не изостават с подобни номера. И двете страни се надпреварват да живеят на гърба на Европа с надеждата друг да плати сметката. Като ще да е "Взимай сега и плащай когато имаш желание", и аз искам ние да не сме от прецаканите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още