IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете на инвеститорите вдигнаха доходността по испанските облигации

Акциите на Bankia потънаха с 27% при подновяването на търговията с тях

18:15 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Страховете на инвеститорите вдигнаха доходността по испанските облигации

Инвеститорите доведоха испанския дълг до най-високата му премия за риск досега, след като страховете за състоянието на банковия сектор в страната нараснаха, съобщи ВВС.

Премията по еталонните 10-годишни испански облигации спрямо германския им еквивалент нарасна до 5,05 процентни пункта, а това е най-високото ниво, откакто бе създадено еврото. Докато повечето европейски фондови пазари регистрират печалби в днешната сесия, борсите в Испания пропадат.

Днес испанският премиер Мариано Рахой призна, че положението в Испания е „извънредно тежко“. „Има големи притеснения около еврозоната и това тика силно нагоре премията за риск за някои държави“, каза Рахой. „Затова би било много много добра идея да изпратим ясно послание, че път назад за еврото няма“.

Някои оценяват това като препоръка към Европейската централна банка (ЕЦБ) да поднови покупките на държавен дълг от страните-членки на еврозоната, които заемат средства на международните пазари на прекалено висока цена.

„Няма да има спасителна помощ за испанската банкова система“, категоричен е премиерът на страната. Той обаче подкрепи призивите европейският спасителен фонд да има право да кредитира банките директно.

Колкото повече нараства доходността по държавните облигации, толкова по-скъпо е за правителствата да заемат средства и да рефинансират дълговете си. Налице са спекулации, че Испания може да помоли ЕЦБ да помогне на правителството ѝ, така че да не се налага това да прави постоянният спасителен фонд за еврозоната, който ще започне да действа от началото на юли.

Акциите на четвъртата по пазарна капитализация банка в страната Bankia пък се сринаха с 27% тази сутрин, след като търговията с тях бе подновена, а след прекратяването ѝ в петък кредитната институция поиска спасителна помощ от испанското правителство в размер на 19 млрд. евро – доста над средните прогнози на анализаторите.

На практика искането означава ефективна национализация на банката, като веднага на преден план изскочиха опасенията по какъв начин Испания възнамерява да помогне.

Лошите активи на Bankia се оценяват на 32 млрд. долара, а само преди година испанската централна банка наля в нея 4,5 млрд. евро от спасителните си фондове.

„Ще може ли Испания да заобиколи ЕЦБ и да преодолее кризата чрез използването на национален дълг за заплащането на активи със съмнително качество и без гаранция, че нещата няма да се влошат и че централното правителство няма да успее да си върне парите?“, пита Катлийн Бруукс, директор на отдела за проучвания във Forex.com.

Според нея „изглежда просто въпрос на време“ да се тества нивото от 6,7% в доходността по испанските облигации, което бе достигнато през ноември 2011 г.

Доходността по италианските държавни облигации също върви нагоре, достигайки 5,87%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още