IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо доходността по германските и британските облигации ще продължи да пада

Независимо дали приемаме някаква възможност за разпадане на еврозоната, или не, вредите от идеята, че това може да се случи, продължават да нарастват

20:04 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Защо доходността по германските и британските облигации ще продължи да пада

Борсите успяха да прекъснат 3-седмичната серия на загуби в петък, но британският индекс FTSE 100 все още е със 7% надолу през настоящия месец, а разпродажба в началото на май би била доста умен ход, посочва в свой коментар за CNBC Рос Уестгейт.

Засега е трудно да се предвиди докога пазарите на активи ще останат заложници на несигурността около възможно излизане на Гърция от еврозоната. А тази несигурност продължава да се подхранва от по-слабите икономически данни, като тези за бизнес активността в еврозоната и на германския институт за икономически изследвания IFO.

На практика независимо дали приемаме някаква възможност за разпадане на еврозоната, или не, вредите от идеята, че това може да се случи, продължават да нарастват.

Доклади изтъкнаха начина, по който банките започват да подбират клиентите си в национален план, изтривайки всякакви ползи от бившия обединен регион.

А докато ние си знаем как оцелява регионът и в каква форма, не разбирам защо външните инвеститори биха поели риска да вложат парите си в която и да било от периферните държави на еврозоната, ускорявайки допълнително спиралата на негативния ръст, посочва Уестгейт.

Има усещане, че гръцките избори на 17 юни може да се окажат момент на пречистване, но се страхувам, че може да се случи всичко останало освен това, добавя той.

От една страна може да имаме поредица от събития, от която научаваме, че нито германците, нито гърците блъфират, парите свършват и това води до излизане на Гърция от еврозоната, което разрушава неотменимостта на общата валута. Когато това се случи, ще бъде много трудно да се предвидят последвалите събития, но спекулациите за това коя друга държава ще я последва ще бъдат яростни.

От друга страна може да получим резултат, който предвижда Гърция да предоговори части от спасителната си програма и да се опита да остане в еврозоната. При този сценарий мнозина ще сметнат, че просто отлагаме неизбежното и продължаваме да действаме съгласувано.

В подобна обстановка всяко ново споменаване за споразумение за растеж става просто безсмислено. Проектните облигации и разходите за инфраструктура закърпват донякъде нещата, а реформите откъм страната на предлагането изискват частният сектор да се чувства уверен, за да инвестира. Но доверието за мащабни инвестиции никога няма да бъде постигнато преди инвеститорите да знаят с известна доза сигурност в какво бъдеще на Европа влагат.

В момента няма и един човек, който да знае какво ще се случи през следващите 2 седмици, 2 месеца или 2 години. Европа трябва да реши как ще изглежда бъдещето и след това нейните лидери трябва ясно да обяснят цената и необходимите жертви, за да бъде постигнато подобно бъдеще, след което да започнат да действат, за да се случи наистина.

Може и да греша, но не съм сигурен, че трябва да сме оптимисти за скорошно разрешение на проблема. Когато се стигне до европейските политици, те винаги се измъкват с празни приказки. А празни приказки в съчетание със страх са причината доходността по британските и германските държавни облигации да достигне рекордно ниски нива.

През последните 12 месеца цената по 10-годишните британски държавни облигации нарасна с 15%. Доходността по тях е почти нулева, а мнозина предричат, че ще продължи да се понижава. Припомняйки си отново настоящата отровна смес от политика и икономика в еврозоната, не се осмелявам да предполагам, че грешат, заключава Уестгейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още