IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Далара: Излизането на Гърция от еврозоната може да струва над 1 трлн. евро

ЕЦБ ще фалира, ако Гърция напусне еврозоната, твърди управляващият директор на Института за международни финанси

14:32 | 28.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Чарлз Далара: Излизането на Гърция от еврозоната може да струва над 1 трлн. евро

Той призова политиците да си спомнят шоковата вълна, причинена от фалита на Lehman Brothers Holding Inc. и предупреди, че онова, което изглежда като „удържим случай“, можа на практика да доведе до финансов провал.

При положение, че Гърция е вече пета година в рецесия, може би ще бъде по-добре на страната да бъдат предложени допълнителни средства, за да се помогне на свитата ѝ икономика, смята Далара. Според него тъй като гръцката икономика се е свила много по-бързо от очакваното, тя може би ще има нужда от допълнително време за постигане на бюджетните си цели и за изплащане на международните си заеми.

Свиващата се гръцка икономика може да бъде подпомогната с цената на още 10 млрд. евро, преценява той. „Говорим за съвсем скромни суми в сравнение с това, което вече е планирано“, каза управляващият директор на ИМФ.

„Малка маслинова клонка, внимателно формулирана, нюансирана в представянето си, не като алтернатива на фундаменталната реформа, а като признание, че някои елементи от програмата не бяха добре съставени, би представлявала мъдър подход и мисля, че е по-добре  да се направи рано, отколкото късно“, добави той.

По думите му остава неясно дали Испания ще има нужда от спасителна финансова помощ, докато се стреми да помогне на банките си да устоят на кризата в еврозоната.

Планираната проверка на балансите на испанските банки в частта им за отпусканите кредити вероятно ще покаже, че проблемите като цяло са „управляеми“, смята Далара. Системният риск, приписван на четвъртата по пазарна капитализация кредитна институция в страната Bankia, „е донякъде преувеличен“, посочва той.

Управляващият директор на ИМФ изтъкна, че еврозоната ще трябва да се захване с „фундаменталните структурни пукнатини“ в споделянето на обща валута при положение, че разрешава на националните правителства да контролират бюджетната политика.

Той призова Германия да спре да се противопоставя на емитирането на общи дългови ценни книжа и вместо това да потърси система, при която съвместно емитираните еврооблигации да се превърнат в „стимул“ за бюджетни ограничения и структурни реформи.

„Единственият начин да се помогне на пазарите да погледнат отвъд този мрак е да се отмести облакът на несигурността за положението с бюджетите в отделните държави и да се върви към уеднаквяване“, категоричен е управляващият директор на ИМФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
То е като при междуфирмената задлъжнялост - 1 милиард се калкулира 10 пъти по веригата. Пресмятат се и всички загуби на бизнеса , но не се смята че непродадената стока е печалба за потребителя който си е спестил харчовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
venziko
преди 12 години
Това са глупости. ето тук е истинатаhttp://venziko.blog.bg/biznes/2012/05/28/na-es-ne-e-izgoden-bankrut-na-gyrciia.960128
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Щом плещят такива недоказани теории значи този ИМФ мисли останалите хора за много големи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Загубите ще са 1 трилион , но печалбите може да надхвърлят 2 трилиона.Освен това ще има и много други ползи , които са безценни и не могат да се купят дори с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Че защо да се ограничаваме с 1 трилион? Като може да са 10-20 трилиона? Ае стига глупости бе! ЕЦБ щяла да фалира? Че сега като спонсорира гърците и парите се движат в една посока да не би да фалира или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха, явно все още не са решили как точно ще унищожат еврозоната. С изгонването на гърция, или със запазването и. Вече май и двете водят до един единствен изход - канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Продължаваме със статиите 1:1 за ЕЗ и Гърция. Ще си направя труда някой ден да подбера всички статии в които пише абсолютно едно и също нещо с нищожни изменения вече 4-5 месеца през 3-4 дена това са поне 40 статии просто е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още