IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Далара: Излизането на Гърция от еврозоната може да струва над 1 трлн. евро

ЕЦБ ще фалира, ако Гърция напусне еврозоната, твърди управляващият директор на Института за международни финанси

14:32 | 28.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Чарлз Далара: Излизането на Гърция от еврозоната може да струва над 1 трлн. евро

Цената на излизането на Гърция от еврозоната би била неуправляема и вероятно ще надхвърли 1 трлн. евро, каквато бе досегашната прогноза на Института за международни финанси (ИМФ), заяви управляващият директор на организацията Чарлз Далара.

Оценка на ИМФ от 18 февруари сочи, че при излизане от еврозоната задълженията на Гърция може да имат парализиращ ефект. „Трудно е да се очаква те да не надхвърлят 1 трилион евро“, се посочва в нейния доклад, останал само за вътрешна употреба.

Прогнозата на базирания във Вашингтон институт сега е „леко осъвременена“ и посочва „вероятно долната граница“, посочи Далара. "Онези, които си мислят, че Европа - а в по-широк аспект и световната икономика - са наистина готови за напускане на Гърция, би трябвало да помислят пак“, добави той.

Експозицията на Европейската централна банка към гръцкия дълг е над два пъти по-голяма от капитала на финансовата институция, подчерта управляващият директор на ИМФ. Поради тази причина той прогнозира, че банката няма да успее да осигури ликвидност и да стабилизира финансовия сектор в еврозоната.

„ЕЦБ ще фалира“, ако Гърция напусне еврозоната, твърди Далара. „Европа ще трябва най-напред да рекапитализира своята централна банка“, убеден е той.

Опасенията за кризата в Европа вече изтриха около 4 трлн. долара от стойността на акциите по целия свят, докато политиците продължават да спорят за начина, по който да бъде стабилизирана 17-членната еврозона и да бъде ограничено разпространението на кризата в региона.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви в петък, че предварителното планиране за напускането на еврозоната от страна на Гърция „не е приоритет“, но икономистът в Morgan Stanley Илга Бартш смята, че шансовете за излизане на балканската държава от валутния съюз са 1:3.

Испания, Италия и вече спасяваните Ирландия и Португалия „остават доста уязвими за промените в пазарните настроения“, докато кризата на националните дългове в Европа продължава, подчертава управляващият директор на ИМФ.

Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
То е като при междуфирмената задлъжнялост - 1 милиард се калкулира 10 пъти по веригата. Пресмятат се и всички загуби на бизнеса , но не се смята че непродадената стока е печалба за потребителя който си е спестил харчовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
venziko
преди 12 години
Това са глупости. ето тук е истинатаhttp://venziko.blog.bg/biznes/2012/05/28/na-es-ne-e-izgoden-bankrut-na-gyrciia.960128
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Щом плещят такива недоказани теории значи този ИМФ мисли останалите хора за много големи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Загубите ще са 1 трилион , но печалбите може да надхвърлят 2 трилиона.Освен това ще има и много други ползи , които са безценни и не могат да се купят дори с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Че защо да се ограничаваме с 1 трилион? Като може да са 10-20 трилиона? Ае стига глупости бе! ЕЦБ щяла да фалира? Че сега като спонсорира гърците и парите се движат в една посока да не би да фалира или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха, явно все още не са решили как точно ще унищожат еврозоната. С изгонването на гърция, или със запазването и. Вече май и двете водят до един единствен изход - канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Продължаваме със статиите 1:1 за ЕЗ и Гърция. Ще си направя труда някой ден да подбера всички статии в които пише абсолютно едно и също нещо с нищожни изменения вече 4-5 месеца през 3-4 дена това са поне 40 статии просто е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още