IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания може да рекапитализира Bankia чрез държавен дълг

Идеята е кредитната институция да използва испанските държавни облигации като гаранция за получаване на кредит от Европейската централна банка

10:28 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да рекапитализира Bankia чрез държавен дълг

Испания може да рекапитализира четвъртата по пазарна капитализация банка в страната Bankia, която през миналата седмица помоли за спасително финансиране в размер на 19 млрд. евро, чрез държавни облигации, предоставени срещу дял в нея, съобщи източник от правителството на страната, цитиран от Ройтерс.

Bankia би могла да използва държавните ценни книжа като гаранция, за да получи кредит от Европейската централна банка (ЕЦБ), принуждавайки финансовата институция да се включи в преструктурирането на испанския банков сектор, закъсал след кредитирането на строителните предприемачи по време на бума в недвижимите имоти в страната, който приключи през 2008 г.

Частичното национализиране на испанската банка увеличи опасенията, че нарастващите разходи за подпомагане на кредитните институции може да принудят четвъртата по големина икономика в еврозоната да потърси международна спасителна помощ по модела на Ирландия.

От испанското министерство на икономиката са отказали да коментират информацията на Ройтерс.

Очаква се властите в Европейския съюз да подкрепят окончателно плановете за рекапитализирането на Bankia през юни.

Спасяването на банката ще се отрази неблагоприятно на съотношението на испанския публичен дълг към брутния вътрешен продукт на страната и на бюджетния дефицит в период, в който Испания реализира задушаващи ръста мерки за строги икономии, насочени към понижаване на равнището  на същия този дълг до изискванията по договорите на ЕС.

Същевременно членове на управителния съвет на ЕЦБ устояват на политическия натиск за предприемане на допълнителни мерки в подкрепа на страните в еврозоната. „Най-големият проблем тук е, че ЕЦБ може да се противопостави. Това е правен проблем, но осъществяването на плана е технически възможно“, заяви Хосе Карлос Диас, икономист в Intermoney Valores.

През последните седмици разходите на Испания за заемен капитал нараснаха, тъй като инвеститорите се тревожат за евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Това прави по-слабо вероятна възможността страната да набере необходимите средства за спасяването на  Bankia чрез емитирането на нов дълг.

Премията за риск по испанския дълг, измерена чрез спреда между германските и испанските еталонни държавни облигации, в петък се колебаеше близо до 500 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още