IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големи европейски фондове разпродават евровите си активи

Политиците не успяват да убедят пазарите, че са се захванали с проблемите на еврозоната, коментира Нийл Уилямс от Hermes Fund Managers

13:14 | 25.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Големи европейски фондове разпродават евровите си активи

Някои от най-големите фонд менижъри в Европа потвърдиха, че разпродават европейски активи, на фона на растящите опасения за евентуално излиазане на Гърция от еврозоната, пише Financial Times.

Изненадващият спад на еврото този месец свари неподготвени много инвеститори. Единната валута загуби 5% през последните три седмици, след като се движеше почти без изменение спрямо долара от началото на годината. Вчера еврото удари 22-месечно дъно от 1,2514 долара.

Amundi, вторият по големина частен фонд мениджър в Европа, и Threadneedle Investments, най-големият британски мениджър, в последните дни редуцираха експозициите си в евро, след като нараства разочарованието от опитите на европейските политици да разрешат дълговата криза.

Базираният в САЩ Merk Investments, специализирана във валутни операции, е елиминирала всичките вложения в евро на водещия си фонд през този месец.

„Продадохме последното си евро на 15 май“, споделя Аксел Мерк, главен инвестиционен директор. „Загрижени сме за това колко неефективен е процесът. Няма с кого да се говори в Гърция.“

Amundi, която управлява средства на някои от най-големите компании и пенсионни фондове на Стария континент, заяви че рискът от разпространение на кризата към Испания и Италия е нараснал понеже политиците не са успели да убедят инветиторите, че са изградили надеждна защитна стена.

Други големи фонд мениджъри се опасяват, че вероятността за излизане на Гърция от еврозоната се е уеличила рязко през последната седмица.

Европейските лидери отхвърлиха каквито и да било решения за подкрепа на европейските банки по време на срещата си късно снощи, въпреки че нестабилността в Гърция застрашава доверието във финансовия сектор на континента.

Налице е провал на политиците да убедят пазарите, че са се захванали с проблемите на еврозоната, коментира Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers, която намали почти до нула експозициите си към акции на периферните държави от региона.

Брокерските отдели на инвестиционните банки казват, че фондовите мениджъри и пенсионните фондове особено, продават евро напоследък.

Amundi, която бе създадена преди три години след сливане между Crédit Agricole Asset Management и Société Générale Asset Management, и управлява активи за 659 млрд. евро, е пренасочила част от средствата си от облигации в евро към доларови активи.

„Въпреки че съкратихме вложенията си в евро, по-слабата европейска валута може да е добра новина за експортните компании от региона“, казва Ерик Брард, ръководител Инструменти с фиксиран доход в Amundi.

„Основният ни сценарий е, че еврозоната няма да се разпадне и че Гърция ще остане в нея. Прагматично погледнато обаче пазарното възприятие на тези рисковете се засили през последните седмици“, посочва той.

Threadneedle, която управлява 73 млрд. евро, е намалила вложенията в евро на своя фонд за абсолютна възвръщаемост, залагайки на допълнителен спад на единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още