IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги призова европейските лидери да направят "смел скок"

Президентът на ЕЦБ смята, че е дошъл моментът, в който процесът на европейска интеграция се нуждае от огромен политически кураж

11:59 | 25.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги призова европейските лидери да направят "смел скок"

Европейската централна банка, която похарчи повече от 1 трлн. евро, за да обуздае нарастващите разходи за финансиране на страни като Испания и Италия, казва че не може да направи много повече за разрешаване на дълговата криза, ако правителствата в еврозоната не се намесят, пише Bloomberg.

Правителствата трябва да направят „смел скок“ в посока по-тясна интеграция, без която ЕЦБ може да предлага само временни решения, според президента й Марио Драги.

Европа се нуждае от по-силна политическа интеграция, за да убеди инвеститорите в бъдещето на валутния съюз, каза вчера в Рим Драги.

Нестандартните мерки, осъществени от ЕЦБ, ни спечелиха време, но вече достигнахме точка, в която процесът на европейската интеграция се нуждае от огромен политически кураж, изтъкна той.

Политици като испанския премиер Мариано Рахой настояват централната банка да предприеме допълнителни мерки, включително изкупуване на облигации. 

На срещата на върха на ЕС вчера в Брюкел Рахой призова ЕЦБ да се намеси, както вече го е правила, за да облекчи обслужването на дълговете. „Ако публичният дъл не е устойчив, значи имаме проблем.“

Рахой говори, след като лидерите на съюза сблъскаха позиции в Брюксел по въпроса за издаването на общи европейски облигации, като не успяха да изгладят различията между ръководителите на Германия и Франция.

“ЕЦБ наистина няма желание да предприема каквото и да е, тъй като ще е много трудно да оправдае още една интервенция, ако политиците на дадат своя принос“, коментира Майкъл Лейстър, стратег в DZ Bank AG.

„Политиката изисква време, което облигационният пазар не винаги е склонен да й даде“, посочва Нилс Фром, главен анализатор в Nordea Bank.

“Оказа се, че процесът е много бавен, така че има голяма вероятност ЕЦБ отново да се намеси на пазара, за да го стабилизира“, предвижда той.

„Централната банка трябва да намали основната си лихва с 0,5 процентни пункта спрямо настоящото ниво от 1% и да започне нова програма за изкупуване на ДЦК на всички членки на еврозоната, както и да отпусне допълнителни заеми на банките в региона, смята Сьорен Мьорх, ръководител Търговия с държавни облигации в Danske Bank.

“Издаването на общи европейски облигации ще отнеме поне година, а може и цели три. Необходимо е вливане на ликвидност, и ЕЦБ е единствената, която може да го направи", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
Май настана време да заколят дойната крава. Лошото е, че чинийките са много повече от мръвката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Жална ни майка на нас в БГ ако почнат да наливат ликвиднсот. Ще обезценят и лева, а ние неможе да го печатаме. Просто ще ни разкажат играта, благодарим ви господа европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още