IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим О'Нийл: Пазарите се опасяват от край на играта в еврозоната

Успехът на германския аукцион за двугодишни облигации с нулев купон показва нервността на инвеститорите, смята мениджърът

15:53 | 23.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Джим О'Нийл: Пазарите се опасяват от край на играта в еврозоната

Силното търсене на германски ДЦК с нулев купон показва, че отварянето на кутията на Пандора в Европа е подкопало инвеститорското доверие, заяви Джим О'Нийл, ръководител на подразделението за управление на активи в американската банка Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

Най-силната държава във валутния съюз набра 4,56 млрд. евро от 2-годишни облигации с нулев купон в първа подобна емисия с толкова дълъг матуритет. Доходността по тях след аукциона остана на ниво от едва 0,07%, като това също е най-ниското ниво за 2-годишни облигации.

„Пазарите залагат на по-висока вероятност за приключване на играта в еврозоната, в противен случай защо биха направили това?“, пита О'Нийл, визирайки силното търсене от страна на купувачите на облигации.

Успехът на аукциона се разглежда като знак, че инвеститорите са толкова нервни за несигурната политико-икономическа ситуация в еврозоната, че са готови да получат нулеви лихви, за да получат убежище в най-сигурните облигации на страна от региона.

Представителят на Goldman Sachs заяви, че еврото такова, каквото бе създадено, вече не съществува, а кризата в еврозоната е моментът, в който французите и германците трябва да решат дали наистина искат обединен блок.

"Политиците се опитват да накарат гръцкия народ да осъзнае какъв е залогът“, каза още той. „Те трябва да се доближат до Обединени европейски щати. Французите и германците трябва да бъдат истински европейци, а те не бяха истински европейци“, смята О'Нийл.

Той предупреди, че излизането на Гърция от еврозоната ще нанесе щети на останалите страни от еврозоната.

„Ако някой напусне, това ще разруши идеята за истински валутен съюз и това е големият момент“, смята мениджърът. „Те ще трябва да отговорят ясно и да организират кръгова отбрана, както и да дадат ясно да се разбере, че никой друг няма да напусне“, добави той.

По думите му въпреки важността на положението в Европа това „не е единственото нещо, което има значение“. „Мисля, че САЩ и Китай движат света и докато това шоу продължава, пазарите ще се върнат към растеж“, твърди О'Нийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Държави като Гърция имат нейзчерпаем ресурс . 1. държавни обекти за над 300 милиарда 2. депозити за над 300 милиарда 3. частно имущество за два пъти по толкова4. Ежегодни приходи в хазната от 10 ки милиарди Когато започнат да си продават домовете за да не умрат от глад , след като са изчерпали всичи останали точки - тогава може да се мисли за отстъпление на Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Ей тук ни е старият разговор:http://***.investor.bg/evropa/334/a/djon-moultyn-izlizaneto-na-gyrciia-ot-evrozonata-shte-e-boleznen-no-byrz-krai,134193/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
skitalo
преди 12 години
Боянчо, само преди 2 седмици сънуваше пак силно евро и ти обясних че ще пада, защото няма как иначе хем Гърците да не умрат от глад, хем немските банки да не фалират.Казах ти тогава че съм шорт един лот (това са сто хилки) евро/долар от 1.3140.Сега курса е 1.2591. Аз съм над 4 хилки на + със глупавите си мисли, ти пак бълнуваш силно евро...Обясних ти вече - еврото и до 0 може да стигне с глупостта на брюкселските зелки... Еврото като всяка валута е една хартийка и я крепи само 'ВЯРАТА' че има стойност.Задай си въпроса какво се случва АКО ВЯРАТА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ТОПИ... 1:1 евро/долар не е невъзможен сценарий дори до края на тази година.Иначе - да естествено че и ФЕД ще се възползува в един момент и ще печата... но кога?! Може да не е толкова скоро, колкото ти си мислиш... Състезанието между валутите е състезание кой ще е първи на 0-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
emilyyyyy
преди 12 години
отвратителни шваби и двете световни войни започнаха от тях и от техните кризи и депресии . безмилостни и студени най гадната нация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Стига вече статии за *** американци кой от кой по-***, направо ще се пръснат от злоба че Германия няма да позволи обезценката на Еврото. На САЩ след няколко години ще им се наложи колкото и да не искат да намалят бюджетния си дефицит, не знам тогава какво ще правят като никой няма да ги бръсне за слива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още