IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия за първи път ще емитира облигации с нулев купон

В тези несигурни времена хората са вълнуват повече от възвръщането на капитала, отколкото от възвръщаемостта на капитала, коментира анализатор

22:50 | 22.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия за първи път ще емитира облигации с нулев купон

Утре Германия за първи път ще емитира облигации с нулев купон, съобщава MarketWatch. В сряда ще бъдат предложени 2-годишни книжа с номинал 5 млрд. евро.

Книжата няма да изплащат периодична лихва – ярък знак за статута на убежище, с който се ползва немският дълг  и отражение на пазарната нервност по отношение на ситуацията в еврозоната.

Макар че и други страни са емитирали ДЦК с нулев купон в миналото, те са имали за цел да удовлетворят търсенето от определена група инвеститори, а не са били израз на намаляващи разходи по обслужване на дълга.

Нулевият купон по германските облигации свидетелства за нарасналото търсене на сигурност, което рязко свали доходността по книжата.

Инвеститорите са толкова обезпокоени от възможните загуби другаде, че са склонни да вложат средства в германските облигации и без да получават лихва.

”Липсата на лихвено плащане едва ли ще засегне драстично търсенето”, коментира Ерик Ванд, стратег в Lloyds Bank WBM.

„В тези несигурни времена, хората са вълнуват повече от възвръщането на капитала, отколкото от възвръщаемостта на капитала”, посочва той.

Германия се възползва от принадлежността си към свиващата се група на държави с първокласен ААА кредитен рейтинг и достатъчно ликвиден облигационен пазар. Страната има скромен бюджетен дефицит и положителен нетен експорт.

Някои пазарни участници дори очакват отрицателна доходност по германските ДЦК с разразяването на европейската дългова криза.

Аукционната система на Бундесбанк технически позволява негативна доходност, но окончателното решение трябва да се вземе от немското финансово министерство.

Преди време някои германски ДЦК регистрираха отрицателна доходност. През ноември доходността по съкровищните бонове, както и по някои краткосрочни облигации, стана негативна, след като банките се втурнаха да купуват немски дълг, за да запазят качеството на счетоводните си баланси към края на годината.

В миналото американските съкровищни бонове също са имали отрицателна доходност, както и швейцарските ДЦК в някои периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Хайде да видим сега колко предпочитат еврото за убежище и колко от тях са за доичемарката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още