IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Фектер: Оланд говори глупости

Аргументите за растеж финансиран с дълг, които френският президент предлага, ни докараха до това положение, смята австрийският финансов министър

12:33 | 22.05.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският финансов министър Мария Фектер и германският й колега Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският финансов министър Мария Фектер и германският й колега Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Австрийският финансов министър Мария Фектер отхвърли като „глупости“ идеите на новия френски президент Франсоа Оланд за разрешаване на дълговата криза в еврозоната и подчерта необходимостта от финансова дисциплина, съобщава Ройтерс.

„Растеж финансиран с дълг? Това са рецепти от миналото. Аргументите, които френският президент Франсоа Оланд  предлага са глупави. Именно те са първопричината да сме в това положение“, коментира министърът.

Оланд се фокусира върху мерките в подкрепа на растежа и заетостта в Европа. Той също така заяви, че на неформалната среща на европейските лидери в сряда всички опции трябва да са на масата.

Фектер, чийто остри коментари са я противопоставяли на колегите й от еврозоната не веднъж заяви, че е грешно да смятаме, че всички мерки за бюджетни икономии автоматично ограничават икономическия растеж.

Пътят пред нас, посочва тя, е да извършим реформи, докато инвестираме в области като научните изследвания и образованието, които генерират растеж.

Запитана дали Гърция трябва да напусне еврозоната тя заяви, че това няма да реши проблемите пред страната.

„С въвеждането на нова валута няма да падне манна небесна. Валутната девалвация може да засили гръцката конкурентоспособност в краткосрочен план. Структурните реформи обаче не могат да бъдат заобиколени, а именно те биха позволили на гръцката икономика да се върне към растеж“, коментира тя.

„Освен това всички сценарии, при които Гърция напуска еврозоната са много проблематични. Няма такъв, който е достатъчно привлекателен, за да бъде предпочетен“, допълва тя.

„Ако иска да продължи да получава международна помощ, Атина трябва да приеме условията на спасителния план“, допълва министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
ruseborn
преди 12 години
С две думи- австрийката предлага на гърците да гладуват защото парите на държавата/народа, само са прехвърлени в нечии джобове. И попаднали в подземията на Манхатън. За успокоение на гърците- не само те имат крадливи управници и банки червиви от украдените пари. Да се надяват че ще се появи някой свинар Ивайло който да ги прати на майната им както в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
"...Ако иска да продължи да получава международна помощ, Атина трябва да приеме условията на спасителния план... Да бе, лекувайте наркоман с хероин! Да няма вариант без сътресения, но девалвацията и структурни реформи, които да възстановят икономиката и традиционните производства ще ефективни, и то не в чааак толкова дългосрочен план. Не да ги накарат да се откажат от традиционно производство заради "препоръчано" друго за което ще получат субсидии. Спомнете как ни накараха навремето да сеем масово спанак, `щото имал "най-много железо".... и унищожихме други традиционни и печеливши производства за сметка на измислени....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абсолютно! Мила картинка.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Та "... социализма и тъпия несъзидателен национализъм..", много отдавна са си Враг 1 на което и да е общество! Че "нашите роми" също отдавна са прозрели тази проста истина....за папането и щракането с пръсти. Всичко измислено от човека, свързано с "организиране на обществен живот и обществено управление" е временно и никой от измислените и наложени модели не се е наложил ЗАВИНАГИ. Природните закони си остават в сила, без значение дали искаме или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Да знаете, че е много трудно да работиш по осем и повече часа. И когато някой свикне мама и тате да го хранят и да се изпъва по кафанските столове по цял ден, никаква сила не е в състояние да го накара да работи. А такива станаха много. Ходят с тениски с Че Гевара и СССР отпред...:)И е в цяла Европа, не само у нас. Свикват да живеят на социални, нисък стандарт - само да не се гърбят. Изобщо не знам как оцеляват. Деградират постепенно и се превръщат в ***. С право на глас обаче. Не напразно някога е имало образователен, имотен ценз. А сега - социализъм....Не че навремето не е имало мързеливи и пияници. Това са "положителните" герои от нашето детство - много "свестни" хора, само дето отчаянието и мизерията вследствие "експлоатацията и потисничеството'' ги кара да не излизат от кръчмите - та къщите и плетищата им все криви и паднали, жените пребити, а те не изтрезняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ако основаваш такова движение да знаеш, че ще помагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
само ще добавя, че "Кърпичке дай да ям", "Вълшебния рог" и прочие приказки за деца, изглежда са станали символ верую на популистите и техните избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
И най-много се дразня когато се дава достъп до кредити или до благополучие на типове или народи, които нямат и най-малкото намерение да се напънат за каквото и да било и си мислят: ще опапам всичко, което ми дават а после ще обявя фалит и готово.Ако така продължава ще съм от основателите на движение, което ще се бори затова да се обявят социализма и тъпия несъзидателен национализъм за врагове номер 1 на съвременното общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Единствената истина е че НЯМА благополучие без труд и разум.Социалистическите бълвочи за социално равенство и преразпределение са по-голяма лъжа от всичко останало. Социализма или силните социални придобивки превръщат хората в мързеливци, които почват само да протестират и копнеят за нова национализация и преразпределение. Още откакто бях студент през 1993г. от немските университети дърпаха тези с добър успех като топъл хляб с обяснението че нямало начин да накарат техните специализанти да работят. Та ние им работеха за някаква средна стартова заплата на немците а техните специализанти караха на социални помощи. Същото се случи навсякъде в социална европа. Не защитавам банките ама банките поне са си намерили ниша, работят и предоставят някаква услуга а мързеливите типове само гледат да живеят от чужд труд или от натрупаното от някой друг.Ще го кажа на по-селски език: който иска да яде луканка да си изработи парите и да си я купи. Който не иска да работи няма право да иска нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 15
Иван Митев
преди 12 години
Г-жа Мария Фектер не отчита разлика между качества "Незлатни" и "Златни пари" и продължава запазване на "Грешката на Джон Лоу".Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: При стопанство с Незлатни пари, ползване на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление.Продължението на финансовата практика от време със Златни пари при стопанство с Незлатни пари развива диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още