IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луис де Гиндос: Испанската икономика отново ще се свие през второто тримесечие

Испанските банки нямат нужда от спасителна финансова помощ на фондовете за еврозоната, категоричен е министърът на икономиката на страната

18:43 | 21.05.12 г.
Луис де Гиндос: Испанската икономика отново ще се свие през второто тримесечие

Испанският министър на икономиката Luis de Guindos е заявил, че икономиката на страната ще се свие отново през второто тримесечие, съобщи MarketWatch, позовавайки се на испански медии, без да ги посочва изрично.

Икономиката на страната, която в момента е в центъра на сериозните притеснения на финансовите пазари, се сви с 0,3% през първото тримесечие, изпадайки в рецесия.

Късно в петък правителството коригира бюджетния си дефицит за 2011 г. до 8,9% от досега обявените 8,5%, след като 4 автономни области съобщиха за по-висок дълг.

Пред журналисти де Гиндос е казал също, че банките в страната нямат нужда от спасителна финансова помощ, след като на срещата на Г-8 френският президент Франсоа Оланд заяви, че испанските кредитни институции трябва да бъдат рекапитализирани чрез спасителните фондове за еврозоната.

Министърът посочи също, че испанското правителство е поръчало на международните одиторски компании Roland Berger и Oliver Wyman да проверят състоянието на испанските банки, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на повереното му ведомство.

Експертите трябва да оценят състоянието на банковия сектор, устойчивостта на всяка финансова институция на неблагоприятни сценарии и евентуалните ѝ загуби при влошаване на състоянието. Първите резултати трябва да бъдат представени в края на юни.

Действията ще бъдат координирани от специално създадена комисия под председателството на държавния секретар за икономиката Фернандо Хименес Латоре.

По думите на Де Гиндос „правителството иска да отстрани всички съмнения и негативни представи за състоянието на банките в страната“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още