IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле очаква пазарите да се успокоят след година-две

От гръцките политици зависи доколко ще обяснят реалността на народа си и да не поемат лъжливи обещания, каза германският финансов министър

12:32 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в петък, че пазарната нестабилност около кризата с еврото може да продължи още година-две, предаде Ройтерс.

"По отношение на кризата на доверието в еврото, след 12 или 24 месеца ще видим успокояване на финансовите пазари", каза Шойбле пред радио Европа 1.

Шойбле призова гърците да решат дали желаят да останат в единната валута. „От гръцките политици зависи доколко ще обяснят реалността на народа си и да не поемат лъжливи обещания“, каза още германският финансов министър.

"Искаме Гърция да остане в еврозоната, но да изпълни ангажиментите си. Това обаче е решение, което гърците сами трябва да вземат“, допълни той.

Още преди дни Волфганг Шойбле предупреди, че Атина трябва да се придържа към договорките с международните кредитори. Той обаче каза, че Германия може да предложи на Гърция мерки за икономически растеж.

Заради резултатите от изборите в Гърция на 6 май се засилиха спекулациите за излизането на страната от еврозоната. Не може обаче да се каже еднозначно какви биха били последствията за държавите от валутния блок от такъв развой на събитията.

Според анализатори Гърция може да напусне еврозоната контролирано без това да има сериозно отражение върху валутната общност и пазарите. Други икономисти обаче предупреждават, че отказът на Гърция от еврото ще катализира тежки последствия за Испания, Италия и Португалия, които биха тласнали Европа в дългогодишна икономическа депресия.

В последните дни Германия засилва натиска си върху Гърция, но германските политици осъзнават, че излизането на Гърция от еврозоната крие много рискове. Затова анализатори заговориха, че Берлин може да предложи финансов „План Маршал“, с който да се подпомогне реалната гръцка икономика.

Волфганг Шойбле също изрази надежда, че Франция ще ратифицира новия договор за бюджетната дисциплина. Той каза, че Европа вече работи по стратегия за растеж и намаляване на безработицата сред младите хора - едно от изискванията на новия президент на Франция Франсоа Оланд за включване във фискалния пакт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Шойбле, много добре знаеш, че след 1-2 години положението ще е по-зле, ама се правиш на луд, нали.... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още