IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция спира приватизацията заради изборите

От гръцката приватизационна агенция се обосновават с желанието да не бъдат вземани решения преди сформирането на ново правителство

10:57 | 17.05.12 г.
Гърция спира приватизацията заради изборите

Гърция спира приватизирането на държавни активи до сформирането на ново правителство след изборите на 17 юни, съобщиха от гръцкат държавна агенция за приватизацията HRADF, цитирани от РИА Новости.

Планираше се през второто тримесечие правителството да обяви резултатите от конкурса за продажбата на 35% от компанията за преработка на петрол Hellenic Petroleum и не бе изключено да бъдат обявени междинни резултати от конкурса за приватизация на газовата компания DEPA.

До края на второто тримесечие трябваше да бъдат продадени и 29% от монополиста в лотарийните игри на щастието OPAP, който е сред най-печелившите компании в страната.

Планирано бе и провеждането на търг за оператор на магистрала в северна Гърция и продажбата на производителя на феросплави LARCO.

До края на юни трябваше да бъдат продадени и 90% от пощенската компания ELTA, 61% от водоснабдителната компания EYDAP и около 30 недвижими имота.

„Бордът на директорите на HRADF ... реши, че до сформирането на правителство след новите избори ще се въздържа от вземането на решения, които ще трябва да бъдат изпълнени в бъдеще“, се посочва в прессъобщение на приватизационната агенция.

Гърция пое ангажимент пред кредиторите си от Европейския съюз и Международния валутен фонд да приватизира държавни активи, като в средносрочна перспектива приходите от операцията трябваше да достигнат 50 млрд. евро. До момента обаче са набрани едва 1,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още