IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата на Острова изненадващо се е свила през първото тримесечие

Или пазарът на труда се е оказал забележително устойчив, или икономиката на страната се представя по-добре, посочва анализатор

16:14 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата на Острова изненадващо се е свила през първото тримесечие

Безработните във Великобритания изненадващо са намалели с 45 хил. души до 2,63 млн. души през първите три месеца на годината, въпреки че икономиката на страната изпадна в повторна рецесия, пише FT.

Безработицата е намаляла до 8,2%, което е най-ниското й ниво от август миналата година. Анализатори очакваха нивото на безработицата да остане без промяна на 8,3%.

Намалял е и броят на британците, които получават помощи за безработица. През април британците, получаващи обезщетения, са се понижили с 13 700 до 1,59 млн. души.

Заетостта пък се е увеличила със 105 хил. души за първите три месеца на годината, което е най-сериозният й ръст от година насам. Повишението обаче се дължи на новоназначените на непълен работен ден, което предполага, че работодателите все още се чувстват несигурни да наемат персонал.

Увеличили са се и трайно безработните британци. За тримесечния период безработните от повече от година са с 27 хил. души повече в сравнение с предходния тримесечен период до 887 хил. души, което е най-високо ниво от 1996 г.

Въпреки това обаче възнагражденията на заетите за периода са забавили растежа си до 0,6% на годишна база. Ръстът на доходите на британците е най-бавен от 2009 г. насам и е значително под нивото на инфлацията, отбелязва изданието.

Данните за безработицата на Острова потвърждават прогнозите за стабилизиране на пазара на труда. Заради слабия икономически растеж обаче не липсват икономисти, които предвиждат ръст на безработицата в следващите месеци.

Хауърд Арчър от IHS Global Insight коментира, че или пазарът на труда във Великобритания се е оказал забележително устойчив на рецесията, или икономиката на страната се представя по-добре, отколкото се счита.

Министърът на труда Крис Грейлинг каза, че данните показват, че се върви в правилната посока. Той обаче предупреди, че несигурността заради международната обстановка не е отминала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още