IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли и Франция да бъде включена в групата PIIGS?

Също като тях страната регистрира двойни дефицити и без строги икономии ще си има неприятности на пазара на облигации, смята икономист

12:58 | 16.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли и Франция да бъде включена в групата PIIGS?

Френският президент Франсоа Оланд може и да има различия в схващанията спрямо тези на германския канцлер Ангела Меркел, но двамата най-влиятелни европейски лидери се съгласиха по принцип да изковат стратегия за растеж в Европа в периода до срещата на лидерите на Европейския съюз през следващия месец, посочва в свой анализ CNBC.

Самолетът на Оланд бе ударен от мълния по време на полета към Берлин за срещата с Меркел и той може да бъде извинен, ако смята, че тази лоша поличба вещае неприятности през следващите седмици и месеци.

Гърция и дълговата криза в еврозоната са първите приоритети в списъка на Оланд, но според Ян Позер, главен икономист в Sarasin, най-сериозната задача пред френския президент може да се окаже страната му да избегне съдбата на бедстващите държави от периферията на еврозоната – т. нар. група PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания).

„Франция не се самофинансира, като вместо това разчита на приток на капитали отвън. Нещо повече, двойният дефицит (правителственият и този по текущата сметка) са при всяко положение по-високи от средните за еврозоната“, посочва Позер.

„Франция е близо до страните от PIIGS, които също регистрират двойни дефицити през настоящия период, и е далеч от страните от ядрото на еврозоната“, добави той.

Експертът смята, че без мерки на строги икономии Франция ще си има неприятности на пазара на облигации. „Едно прекалено хлабаво отношение към деливъриджа не само ще се отрази в ново понижаване на рейтинга на Франция, но вероятно и в отлив на международни инвеститори от страната“, прогнозира той.

Позер припомня, че нещо подобно се е случило през 1993 г., когато от френската централна банка са отказали да следват действията на германските си колеги и са повишили основния лихвен процент.

„И Франция е уязвима. Видно е от края на 2011 г., че дори държава с много силни икономически фундаменти може да попадне във фокуса на пазарите“, изтъкна той.

„Докато САЩ, Великобритания и Германия си позволяват лукса (или се наслаждават на доверието на инвеститорите) основният им лихвен процент да бъде по-нисък от номиналното ниво на икономическия им ръст, и следователно нивото на дълга им автоматично се понижава с течение на времето, Франция трябва да постигне бюджетен излишък, за да понижи дълга си“, категоричен е експертът. „Всяко допълнително повишаване на основния лихвен процент би увеличило бюджетните ограничения“, добави той.

По думите му не е задължително нещата да се развият зле за Оланд и Франция, тъй като конкурентоспособността на френската индустрия, благоприятната демографска ситуация и ниските разходи за обслужване на дълга оказват положително влияние.

„Франция трябва да започне осъществяването на мерки за строги икономии и на програми за реформи“, твърди той. Според него фактът, че Оланд е представител на Социалистическата партия, не трябва да бъде приемано от финансовите пазари като негативен фактор.

„Като се има предвид мащабът на предстоящите реформи във Франция, това би могло дори да бъде предимство. Ако анализираме примера с бившия германски канцлер и член на германската Социалдемократическа партия Герхард Шрьодер и програмата му за реформи за 2010 г., тенденцията е правителствата от лявата част на политическия спектър да действат по-успешно при преодоляване на съпротивата на профсъюзите, защото синдикалистите приемат за доста по-неприятна перспектива идването на власт на дясно правителство“, обоснова се Позер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Дали ще се провали още е рано да се каже , но пътя е отворен . Ако се наложи и Германия там ще сложим и целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още