IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Оланд искат да направят всичко за оставането на Гърция в еврозоната

Двамата обещават да работят заедно за стимулиране на икономическия ръст в Европа

00:21 | 16.05.12 г. 6
Меркел и Оланд искат да направят всичко за оставането на Гърция в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд потвърдиха намерението си да направят всичко възможно, за да помогнат на Гърция да преодолее последиците от кризата и да остане в еврозоната, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Искаме Атина да остане в еврозоната. Виждаме, че същото мнение споделят мнозинството гърци“, заяви Меркел на съвместната им пресконференция в рамките на посещението на Оланд в Берлин.

Тя изрази надежда, че споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за мерките на строги икономии, които не позволяват на Гърция да излезе от продължаващата 5 години рецесия, „ще бъде спазвано“.

За пореден път тя посочи, че „Гърция е част от ЕС и от валутния съюз“.

Оланд е на същото мнение, като се надява, че на поредните парламентарни избори през юни „гърците ще запазят курса за оставане в еврозоната“.

Френският президент подчерта, че Европа подкрепя действията на Гърция, „за да може страната отново да постигне икономически ръст“.

Освен това двамата обещаха да работят заедно да стимулиране на икономическия ръст в Европа.

Германия и Франция са наясно, че носят обща отговорност за Европа, затова те трябва да предложат общи идеи за възстановяване на икономическия ѝ растеж на срещата на върха на ЕС идния месец, подчерта Меркел, цитирана от Ройтерс. "Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на тази среща и да работят тясно помежду си, за да я подготвят," добави тя.

Оланд уточни, че става въпрос за систематизиране на всички идеи и предложения, за да се прецени какви законови средства са на разположение за прилагането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Много хора искат Гърция да остане в ЕЗ , но едно са желанията , друго реалностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
ами ако сметката по спасяването излезе по евтина от изгонването, ще е добре наистина.. обаче важно е това да е в дългосрочен план, а не от днес за утре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 12 години
Прогнозните загуби на френската банкова система от излизането на Гърция от ЕЗ се оценяват на 50 млрд. евро . За толкова пари ще се прежали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
Явно управлението е някъде другаде, а не у политиците и не трябва да съдим нашите си толкова строго. Щом гордото франсе е гъзолизец, какво остава за нашите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Тоя даде дупер още първия ден :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
За спасение на Гърция от криза не е нужно да се "прави всичко", а да се прекрати гръцка държавна финансова грешка.При запазен сегашния държавен финансов недъг, стимулирането на икономическия ръст в Европа ще доведе до развитие на стопанска криза.Зависимоста е, заради НЕПРИГОДЕН за евро начин на държавно финансово управление:1. Развиват се диспропорции.2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Уголемените диспропорции създават трудности и криза.4. Колкото по-големи са диспропорциите толкова по-силна е кризата.5. При стимулирането на икономическия ръст се реализира добавена стойност, която завишава диспропорции.6. Логично е, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.Кръгооборотът на процеса доказва, при запазена причина за криза, дори с неограничено количество стимулирането на икономическия ръст не е възможно полезно решение за спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още